Freeszfe Cinego Campus

Nézz filmeket úgy, ahogy még soha! A Freeszfe oktatóinak szemüvegén keresztül. A Cinego újabb Freeszfe tanóráknak ad otthont. Ülj be egy előadásra te is, és támogasd vele az egyetemet!
Minden megvásárolt film után 300 forinttal, minden megvásárolt válogatás után 1000 forinttal támogatod a Freeszfe munkáját!

Nézd meg az öt film egyikét (vagy inkább mindegyikét) oktatói kommentárral:
  • • ha a film mindig is megdobogtatta a szíved, de szeretnéd tudni, pontosan hogyan;
  • • ha szeretnél egyszer majd te is filmeket készíteni;
  • • ha támogatnád a Freeszfét!
Tanulj a hazai filmművészeti oktatás legjobbjaitól, ismerd meg a szakmai alapokat a Cinego művészfilmjeinek megnézése közben.

A mostani szemeszterre két új előadással készültünk nektek!

A FELESÉGEM TÖRTÉNETE
Az előadó: Gelencsér Gábor
Az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense. Tíz önálló kötete, kb. 300 tanulmánya, kritikája és recenziója jelent meg különböző folyóiratokban. Két kiadványba filmes tárgyú lexikon-szócikkeket írt, negyedmagával filmes lexikont szerkesztett. Több filmes tárgyú tanulmánykötetet, kézikönyvet, lexikont, katalógust szerkesztett, illetve lektorált. Balázs Béla- (2007) és Szőts István-díjas (2017). 2000–2020 között az SZFE-n tanított, 2021 óta a Freeszfe óraadó tanára.

Volt tanítványai: Horvát Lili, Szilágyi Zsófia, Reisz Gábor, Visky Ábel

A Freeszfén a következő kurzusokat tartja: Filmelméleti tárgyak

Az előadás:
A tanóra során szó lesz Enyedi Ildikó életművéről, játékfilmjeinek sajátosságairól, stíluseszközeiről. Emellett sok szó esik a regényről, annak adaptációs történetéről és kihívásairól. A filmelemzés főbb témái a műben felvetett erkölcsi dilemmák taglalása és a főhősök karakterábrázolása mellett, a film cselekményvilága, a színészi játék és az operatőri munka lesz.

A film:
Störr Jakab holland teherhajó kapitány egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy…
Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A szenvedély labirintusába invitáló fordulatos, sodró tempójú filmben Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci – Álmodozók), Sergio Rubini (Interjú), Jasmine Trinca (Fortunata), Josef Hader (Stefan Zweig – Búcsú Európától), Ulrich Matthes (Bukás), Udo Samel (Babilon Berlin), valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.
 

MACBETH
Az előadó: Bagossy László
Bagossy László színházigazgató, színházi rendező, költő, író, kritikus és egyetemi tanár.
A Színház- és Filmművészeti Főiskolahallgatója volt Székely Gábor osztályában, 1995-ben kapott színházi rendezői oklevelet. 1995–2013 között szabadfoglalkozású rendezőként dolgozott Szolnokon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Tatabányán, Egerben, Pécsen, Szegeden, Budapesten, Stuttgartban és Vilniusban. 1990 és 2015 között vendégtanára volt a JPTE Bölcsészkarának, a Zeneakadémiának, a Képzőművészeti Egyetemnek, a Veszprémi Egyetemnek és a Károli Gáspár Református Egyetemnek.
2011-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész osztályának, 2016 szeptemberétől színházrendező osztályának osztályvezető tanára. 2015-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA fokozatot szerzett. 2018 januárjától a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője lett. 2021 februárjában 26 tanártársával együtt elhagyta az SZFE-t, és a Freeszfe Egyesületben folytatta munkáját. Az Emergency Exit nevű diplomamentő program egyik irányítója volt. 2022. szeptembere óta Németországban él, a stuttgarti Theater Tri-bühne társulatának rendezője. 2023 szeptemberétől az intézmény művészeti igazgatója.

Volt tanítványai: Patkós Márton, Kókai Tünde, Jéger Zsombor, Sándor Máté Dániel, Vilmos Noémi, Antal Bálint és Walters Lili.

A Freeszfén a következő kurzusokat tartja: Színházi rendező szak kurzusai

Az előadás:
Az előadáson szó lesz a klasszikus drámák filmes és színházi adaptációinak problémáiról, a Macbeth színháztörténeti és filmtörténeti előzményeiről, a színház és a film nyelvének különbségeiről és kölcsönhatásairól, Shakespeare boszorkánykony­hájáról, színházi babonákról, a film dramaturgiai megoldásairól, erényeiről és hibáiról.

A film:
Nagyszabású adaptáció, amely látványos akciójeleneteket vegyít Macbeth vívódásának soha nem látott hitelességű ábrázolásával.
Shakespeare legsötétebb, legtragikusabb és legerőteljesebb drámája a XI. századi Skóciában játszódik, főszereplői az elmúlt 400 év alatt a gátlástalan hatalomvágy szimbólumává váltak. Macbeth (Michael Fassbender) jóslatot kap, hogy ő lesz Cawdor thánja, majd Skócia uralkodója. Eleinte nem hisz a jóslatnak, de miután Duncan király előlépteti hősiességéért, ő ráérez a hatalom ízére. Macbethnek a király iránti hűségét végül legyőzi Lady Macbeth (az Oscar-díjas Marion Cotillard) unszolása, a férfi megöli a királyt és ő kerül a trónra. A véres tett persze továbbiakat von maga után, Macbeth és felesége pedig egyre mélyebbre merül a hatalom megtartásáért folytatott harcban.

AZ ÜGYFÉL
Az előadó: Báron György
Báron György filmesztéta, egyetemi tanár, a magyar filmkritikaírás egyik kiemelkedő alakja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) hazai képviselője.
Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon, magyar és nemzetközi fesztiválok zsűrijeiben, pl: Velence, Kairó, Mar del Plata, Montreal, Karlovy Vary, Isztambul, Viareggio, Wiesbaden, Moszkva, Palm Springs. A Visegrad Documentary Library magyar kurátora (1999–2001), az Európa Parlament Lux Filmdíj zsűri tagja (2007–2009), a Verzió Nemzetközi emberi jogi filmfesztivál magyar programjának kurátora.
1993–2020 között az SZFE-n tanított, 2021 óta a Freeszfe óraadó tanára.

Volt tanítványai: Török Ferenc, Groó Diána, Bollók Csaba, Pálfi György, Mundruczó Kornél, Petrányi Viktória, Hajdu Szabolcs, Csuja László, Jakab Juli, Kis Hajni, Nagy Dénes, Gigor Attila, Kocsis Ági, Faur Anna, Szilágyi Fanni

A Freeszfén a következő kurzusokat tartja: Filmtörténet, Kommunikációs osztály

Az előadás:
Asgar Farhadi Az ügyfél című filmjének elemző előadása magával ragadó betekintést nyújt az iráni rendező munkáiba és Irán kultúrájába. Báron György órája Farhadi filmjének és az iráni filmművészetnek lenyűgöző felfedezése. Az előadás mélyrehatóan elemzi a film többrétegű, többszörösen megcsavart, váratlan meglepetéseket tartogató történetét, és a rendező virtuóz, ellenállhatatlan erejű képsorait.

A film:
Emad (Shahab Hosseini) és Rana (Taraneh Alidoosti) kénytelen kimenekülni, amikor a szomszédos építkezés miatt csaknem rájuk omlik lakóépületük. A házaspárnak egyik napról a másikra kell új lakhelyet találnia, így kapva-kapnak egyik barátjuk segítségén, aki egy közeli ház emeletén ajánl nekik albérletet. Az előző lakó azonban nem tűnt el nyomtalanul: az asszony nem hajlandó elvinni az otthagyott holmijait, ráadásul kiderül róla, prostituáltként a lakásban fogadta az ügyfeleit. Mintha a pár különös szerencsétlenségek sorozatát élné meg, amelyek egyik tetőpontjaként Ranát megtámadják zuhanyzás közben. A nő megússza apróbb külső sérülésekkel, ám az őt érő sokk, a költözéssel járó feszültség és az egyre meglepőbb események alaposan próbára teszik Emad és Rana egymás iránti érzéseit. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díjával távozó, majd a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjjal kitüntett Az ügyfél a rendező előző filmje, a Nader és Simin – Egy elválás története hagyományait folytatva, egyszerre lebilincselő és mélyen emberi dráma. A film annak ellenére mindenki számára átélhető, hogy a thrilleri alapokat csupán eszközként használva az iráni kulturális hagyományokat állítja szembe a modernitással.

LARRY
Az előadó: Gelencsér Gábor
Az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense. Tíz önálló kötete, kb. 300 tanulmánya, kritikája és recenziója jelent meg különböző folyóiratokban. Két kiadványba filmes tárgyú lexikon-szócikkeket írt, negyedmagával filmes lexikont szerkesztett. Több filmes tárgyú tanulmánykötetet, kézikönyvet, lexikont, katalógust szerkesztett, illetve lektorált. Balázs Béla- (2007) és Szőts István-díjas (2017). 2000–2020 között az SZFE-n tanított, 2021 óta a Freeszfe óraadó tanára.

Volt tanítványai: Horvát Lili, Szilágyi Zsófia, Reisz Gábor, Visky Ábel

A Freeszfén a következő kurzusokat tartja: Filmelméleti tárgyak

Az előadás:
Az előadáson szó lesz: a film hátteréről, fogadtatásáról, a filmtörténeti előzményeiről, a magyar filmtörténeti hagyományokba ágyazódásáról, a karakter- és közegábárzolásáról. Végül pedig szóba kerül a filmet meghatározó műfaji kontextus, motívumrendszer, stílus és egy részletes elemzést hallhatunk a film zárójelenetéről.

A film:
A juhászként tengődő, 21 éves ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

A TITOKZATOS NŐ
Az előadó: Schwechtje Mihály
Schwechtje Mihály többszörösen díjazott színházi és filmrendező, emellett bölcsész és osztályvezető tanár. Első diplomáját a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán szerezte, majd az ELTE filmelmélet-filmtörténet szakát végezte el. Ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendezőként szerzett diplomát, majd az egyetem doktorandusz hallgatója volt. DLA-fokozatát 2019-ben szerezte meg. Doktori értekezésének címe: A filmrendező-oktatás a történetfejlesztés alkotói folyamatán keresztül.
Első nagyjátékfilm-rendezése, a tinédzserek elleni internetes zaklatásokkal foglalkozó Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) 2018 őszén került a hazai mozikba.
2013–2020 között az SZFE-n tanított, 2021 óta a Freeszfe óraadó tanára.

Volt tanítványai: Nagy Zoltán, Szilágyi Fanni, Hartung Attila, Baranyai Benő, Dudás Balázs, Csoma Sándor, Visky Ábel

A Freeszfén a következő kurzusokat tartja: Filmrendező mesterség óra

Az előadás:
A tanóra főbb témái a szerzőiség és a műfaji film keveredése és viszonya, az információ adagolás fontossága, a valóság és a képzelet határának elmosódása és az ehhez kapcsolódó rendezői megoldások.

A film:
Hae-jun nyomozó egy mélybe zuhant sziklamászó ügyén dolgozik. Az eset felgöngyölítése során megismerkedik a titokzatos és vonzó özveggyel, Seo-rae-val. A kihallgatások alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Hae-jun az ösztönei helyett egyre inkább az érzéseire hallgat, átlépve a szakmai határokon. Egy évvel az ügy lezárása után ismét keresztezik egymást az útjaik, és a detektívnek a megoldatlan bűnügy mellett saját elfojtott érzéseivel is szembe kell néznie.
Park Chan-wook, az Oldboy és A szobalány alkotója a legújabb filmjében szenvedéllyel és intrikákkal teli rejtélyhez invitál. A titokzatos nő-ért a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta.

További válogatások

  • Cannes-i Arany Pálma-díjas filmek Válogatás a világ legrangosabb filmes mustrájának fődíjas alkotásaiból.
  • Agnès Varda filmjei Agnès Varda életműve több mint hat évtizedet ölel fel – a francia új hullám előfutárának számító Párbeszédtől, a Cléo 5-től 7-igen keresztül egészen utolsó mozifilmjéig, az Arcélek, útszélekig kilenc filmjet válogattuk össze a legjelentősebb francia rendezőnőtől.
  • Itt a nyár, dübörög az esküvőszezon Válogatásunkban 10 esküvős filmet gyűjtöttünk össze a Cinego filmtárából.
  • Lélektani filmek A Repülés kezdőknek megjelenésére válogatásunkban pszichológia témájú filmjeinket gyűjtöttük össze.