Zenés játék- és dokumentumfilmek

Összeállításunkban a Cinego kínálatának zenés filmjeiből válogattunk, műfaji korlátok nélkül.

Frank: Az ambíciókkal teli Jon legvadabb álmai válnak valóra, amikor beveszik egy különös zenekarba, melyet a rejtélyes és perfekcionista Frank vezet. A kis csapat hamarosan maga mögött hagyja a civilizációt, egy erdei házban kezdenek el kísérletezgetni, hogy megalkossák a tökéletes albumot – Jon pedig kénytelen felismerni, hogy a zenészélet nem annyira egyszerű, mint ahogy a bulvárlapokban olvassuk.

20.000 nap a Földön: Nick Cave különleges utazásra invitál, a film életének egyetlen elképzelt napját mutatja be. A Push The Sky Away album munkálatai közben készült 20,000 nap a Földön intim portrét fest az alkotófolyamatról, azt vizsgálva ezáltal, hogy mi tesz minket azzá, amik vagyunk.

Hidegháború: Pawel Pawlikowski alkotása egy évtizedeken és országokon átívelő, se veled, se nélküled szerelmi történet, melyben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és jazzklubokban próbál szerencsét, ám hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

Nyár: A nyolcvanas évek szűk levegőjét és a ma is óriási kultusznak örvendő Viktor Cojt és Mike Naumenkót mutatja be Kirill Szerebrennyikov filmje. Az egyetlen leningrádi rockklubban fellépő 19 éves zenészben egy sztár meglátja a tehetséget. Ám a mentor és protezsáltja közötti kapcsolatot veszélyezteti a kezdetben félénk srác és a férfi felesége között kialakuló vonzalom.

Janis: A Janis Joplin-sztori: Amy Berg dokumentumfilmje Janis Joplin rövid, ám annál mozgalmasabb életét követi nyomon a sztárrá válás útján az énekesnő személyes levelezésén keresztül.

Alla Zingara: A film a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és rendkívüli muzsikusainak történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.

Aretha Franklin: Amazing Grace: Aretha Franklin gospel- és soulénekes számos feledhetetlen albumából kiemelkedik az 1972-ben rögzített Amazing Grace című lemez, melyet egy Los Angeles-i templomban rögzítettek. Az album felvételének képanyagát soha nem hozták nyilvánosságra, egészen mostanáig.

Engedem, hadd menjen: A Csík zenekar, Kiss Tibor (Quimby) és egy erdélyi falucska zenekarának története fonódik össze a “Most múlik pontosan” című dalban.

+1 Balaton Method: A Balaton Methodban 18 magyar zenekar – köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe -, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön a Kodály Method-videók egészestés lezárása. Két zenekar – a Punnany Massif és Akkezdet Phiai – ráadásul külön a Balaton Method számára egy-egy új dallal rukkolt elő.


További válogatások

  • Michael Haneke filmjei Válogatás Michael Haneke Arany Pálma és Oscar-díjas osztrák filmrendező, a modern mozgóképművészet egyik legkimagaslóbb rendezőjének filmjeiből.
  • 10+1 film a keleti blokkról A Nem hagytak nyomokat megjelenése kapcsán összegyűjtöttük a Cinego filmtárának a keleti blokkról szóló filmjeit.
  • Nők az elnyomás ellen Az Esemény című filmünk megjelenése kapcsán válogatásunkban ezúttal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyben nők veszik kezükbe saját sorsukat és vívják meg harcaikat az elnyomás ellen.
  • Filmek a 19. századról Az Elveszett Illúziók Cinego premiere alkalmából válogatásunkban összegyűjtöttünk 9 filmet, melyek története a 19. században játszódik.