Művészportrék

Híres alkotók élete sokszor megihleti a filmeseket, válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek művészekről és művészetről szólnak.

Stefan Zweig – Búcsú Európától: Maria Schrader filmje a német irodalom meghatározó alakjának, Stefan Zweig életének utolsó éveit dolgozza fel. A világ egyik legtöbbet olvasott német nyelvű írója zsidó származása miatt menekülni kényszerült Európából. A film többek között Buenos Airesbe, Petrópolisba és New Yorkba követi a hontalanná vált alkotó és családja vándorlását.

El akartam rejtőzni: Antonio Ligabue önállóan, ösztönszerűen alakítja ki saját festői stílusát, egyedülálló képeket fest. Támogatóinak köszönhetően széles körben megismerik munkáit, és a mindvégig mentális és beszédzavarokkal küzdő Antonio a huszadik század egyik legjelentősebb naiv festőjévé válik. Giorgio Diritti filmjében Ligabue művészetét meghatározó elemek kerülnek előtérbe, a film narratívája is ezek mentén bontakozik ki, olyan, mintha maga Ligabue mesélne életéről, művészetéről.

Trumbo: A negyvenes évek második felében az Egyesült Államokban tetőfokára hág a hidegháborús paranoia. A Trumbo, Jay Roach rendező filmdrámája a hollywoodi tízek talán legismertebb tagjának, Dalton Trumbo Oscar-díjas forgatókönyvíró életének legnehezebb, feketelistás időszakáról szól.

Rodin – Az alkotó: Auguste Rodin autodidakta és forradalmi szobrász volt, korának legkiemelkedőbb alakja. A filmben Rodin szerelmein, kapcsolatain keresztül ismerjük meg érzékeny művészetét, munkásságát és magát a művészt, akinek az alkotás egyfajta szexuális élvezet, melyben a mozgás aktusa a kőnek ad életet.

Vita & Virginia: A film egy szenvedélyes kapcsolat igaz történetét meséli el, mely az úttörőnek számító regényíró, Virginia Woolf és a nemesi származású, titokzatos költő, Vita Sackville-West között bontakozott ki. Chanya Button rendezése pontos látlelet az 1920-as évek Londonjáról, művészeiről, és arról, hogyan született meg Woolf egyik leghíresebb regénye, az Orlando.

Út a királyi operába: Az életrajzi filmből a kubai táncos, Carlos Acosta életét ismerhetjük meg: ő az első fekete balett-táncos, aki a leghíresebb balettelőadások főszerepeit táncolhatta. Carlos Acosta úgy lett a táncművészet legendás alakja, hogy soha nem akart táncolni. A megható és lélekemelő film végigjárja az utat, amely egy csillag születéséhez vezetett.

Renoir: A film Andrée Heuschling elfelejtett történetét mutatja be, aki a mester, Pierre-Auguste Renoir utolsó modellje volt – később pedig a fia, a filmrendező Jean Renoir felesége és sztárja lett. Andrée jelentette az összekötő kapcsot két generáció meghatározó művészei, az élete alkonyán járó, de még mindig aktívan dolgozó Pierre-Auguste, illetve az akkor még saját egyéniségét kereső Jean között. Gilles Bourdos filmjében e két generáció találkozásáról és a női szépségről mesél.

Loving Vincent: Több ezer festményen keresztül elevenednek meg Vincent Van Gogh életének legismertebb helyszínei és megfestett figurái, miközben a világ egyik legkedveltebb festőjének ellentmondásos életét és halálát vizsgálja a film. Kibontakozik az utolsó napok drámája és fény derül rejtélyes halálának körülményeire.

+1 Az utolsó család: Amilyen különleges volt a lengyel Beksiński család élete, olyan rendkívüli a róluk készült film is, egy különleges családi tabló, amely egy fura famílián keresztül mutatja be az életet a keleti blokkban. A hetvenes évek közepétől harminc éven át követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy próbálják elviselni az excentrikus férfiakat.


További válogatások

  • Fantasy/sci-fi vígjátékok A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című sci-fi jegyekkel átszőtt abszurd vígjáték megjelenése kapcsán, összegyűjtöttük a Cinego kínálatának legjobb fantasy/sci-fi vígjátékait.
  • Zenés játék- és dokumentumfilmek Összeállításunkban a Cinego kínálatának zenés filmjeiből válogattunk, műfaji korlátok nélkül.
  • Nők az elnyomás ellen Az Esemény című filmünk megjelenése kapcsán válogatásunkban ezúttal összegyűjtöttünk 10 filmet, melyben nők veszik kezükbe saját sorsukat és vívják meg harcaikat az elnyomás ellen.
  • Színpadról a vászonra – Színmű-adaptációk Összeállításunkban ezúttal eredetileg színpadra szánt történetek filmes feldolgozásait gyűjtöttük össze.