Művészportrék

Híres alkotók élete sokszor megihleti a filmeseket, válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek művészekről és művészetről szólnak.

Caravaggio árnyéka (18): Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat Árnyékként emlegetett nyomozója derítse fel, a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.

Curtiz: 1942. Az Egyesült Államok éppen a II. Világháború küszöbén áll, amikor a magyar származású filmrendező, Kertész Mihály (Michael Curtiz) Casablanca című romantikus filmjét forgatja. A háborús propagandát támogatandó az állami vezetés hivatalnokokat rendel a készülő filmek felügyeletére, akik Michael Curtiz-t számos akadály elé állítják. A magyar rendező a politikai beavatkozások ellenére is sikerre akarja vinni filmjét, de a forgatás során magánéleti kihívásokkal is szembetalálja ma­gát.

Stefan Zweig – Búcsú Európától: Maria Schrader filmje a német irodalom meghatározó alakjának, Stefan Zweig életének utolsó éveit dolgozza fel. A világ egyik legtöbbet olvasott német nyelvű írója zsidó származása miatt menekülni kényszerült Európából. A film többek között Buenos Airesbe, Petrópolisba és New Yorkba követi a hontalanná vált alkotó és családja vándorlását.

Rodin – Az alkotó: Auguste Rodin autodidakta és forradalmi szobrász volt, korának legkiemelkedőbb alakja. A filmben Rodin szerelmein, kapcsolatain keresztül ismerjük meg érzékeny művészetét, munkásságát és magát a művészt, akinek az alkotás egyfajta szexuális élvezet, melyben a mozgás aktusa a kőnek ad életet.

Vita & Virginia: A film egy szenvedélyes kapcsolat igaz történetét meséli el, mely az úttörőnek számító regényíró, Virginia Woolf és a nemesi származású, titokzatos költő, Vita Sackville-West között bontakozott ki. Chanya Button rendezése pontos látlelet az 1920-as évek Londonjáról, művészeiről, és arról, hogyan született meg Woolf egyik leghíresebb regénye, az Orlando.

Loving Vincent: Több ezer festményen keresztül elevenednek meg Vincent Van Gogh életének legismertebb helyszínei és megfestett figurái, miközben a világ egyik legkedveltebb festőjének ellentmondásos életét és halálát vizsgálja a film. Kibontakozik az utolsó napok drámája és fény derül rejtélyes halálának körülményeire.

+1 Az utolsó család: Amilyen különleges volt a lengyel Beksiński család élete, olyan rendkívüli a róluk készült film is, egy különleges családi tabló, amely egy fura famílián keresztül mutatja be az életet a keleti blokkban. A hetvenes évek közepétől harminc éven át követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy próbálják elviselni az excentrikus férfiakat.


További válogatások