Caravaggio árnyéka (18)

Caravaggio élete mozivászonra termett. A lázadó művész megbotránkoztatta korának közvéleményét, és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt.


Eredeti cím
L'ombra di Caravaggio | Caravaggio's Shadow
Rendező
Ország / Gyártás éve
Franciaország, Olaszország 2023
perc
120 perc
Korhatár
18+
Felbontás
Full HD
Hang
Feliratok
  • magyar
Külső URL
MAFAB
Elérhető
2033-03-13

Caravaggio (1571–1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal. Műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt.

Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat Árnyékként emlegetett nyomozója (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.