Berlinale kedvencek

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál idén február 16.-26. között kerül megrendezésre. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a fesztiválon bemutatott filmek közül Cinego nézőinek kedvenceit.

Egy szobalány naplója (r: Benoît Jacquot)
Berlinálé 2015: Arany Medve-jelölés
A Léa Seydoux és Vincent Lindon főszereplésével készült filmben Célestine egy nemesi családnál szobalány Normandiában. Úrnője vallási őrületben él, a ház feje pedig a cselédeket hajkurássza. A fiatal lány mindkettejüknek kiszolgáltatott, miközben mélységesen meg is veti őket.

A vendégek (r: Sally Potter)
Berlinálé 2017: Guild Film Prize
Abszurd fekete komédia egy félresiklott baráti összejövetelről, világhírű angol színészek fergeteges játékával.

Testről és lélekről (r: Enyedi Ildikó)
Berlinálé 2017: Arany Medve-díj
A film két ismeretlen, egy férfi és egy nő története, akik éjszakánként ugyanazt az álmot álmodják. Amikor megismerkednek egymással és megpróbálnak közeledni egymáshoz, kiderül a valóság már közel sem ilyen álomszerű.

A néma forradalom (r: Lars Kraume)
Berlinálé 2018: Versenyen kívül
A filmet igaz történetet dolgoz fel egy végzős kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett és úgy döntött, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak.

Kontroll nélkül (r: Nora Fingscheidt)
Berlinálé 2019: Ezüst Medve-díj (Nora Fingscheidt – Alfred Bauer-díj)
Benniről szól akit az állami szervezetek tanácstalanul egymás között adogatnak, agresszív természetével ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig Benni egyszerűen csak szeretetben, biztonságban és az anyukájával akar élni, aki viszont fél a kiszámíthatatlan lányától.

Előzmények törlése (r: Gustave de Kervern, Benoît Delépine)
Berlinálé 2020: Ezüst Medve-díj (Special Jury Prize – különdíj)
Ebben a vígjátékban Franciaország egyik vidéki kertvárosában három jóbarát küzd az új technológia és a közösségi média kihívásaival és együtt indulnak harcba az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével.

Nincs gonosz (r: Mohammad Rasoulof)
Berlinálé 2020: Arany Medve-díj
A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben.

Sarlatán (r: Agnieszka Holland)
Berlinálé 2020: Versenyen kívül
A csehszlovák gyógynövénysza­kértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.

Én vagyok a te embered (r: Maria Schrader)
Berlinálé 2021: Ezüst Medve-díj (Legjobb női főszereplő)
A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket. A filmben egy anyagi gondokkal küzdő ókorkutató szokatlan ajánlatot kap főnökétől. Ha hajlandó három hétig együtt élni egy sármos, brit akcentussal beszélő robottal, akinek egyetlen célja, Alma boldoggá tétele, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez.


További válogatások

  • Animáció mindenkinek Ma már senki sem gondolja, hogy az animáció kizárólag gyerekeknek való. Az Animáció Világnapjára készített válogatásunkban változatos technikával készült filmeket gyűjtöttünk össze.
  • Michael Haneke filmjei Válogatás Michael Haneke Arany Pálma és Oscar-díjas osztrák filmrendező, a modern mozgóképművészet egyik legkimagaslóbb rendezőjének filmjeiből.
  • Új filmek az előfizetőknek Az előfizetői filmkínálat számos új filmmel gazdagodott.
  • Művészportrék Híres alkotók élete sokszor megihleti a filmeseket, válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek művészekről és művészetről szólnak.