Barion Pixel
 

Friss Hús 2021 – Best of

Június 25-ig elérhető! Az idei Friss Hús legjobb, díjnyertes filmjei.


Eredeti cím
Friss Hús 2021 Best of
Rendező
Ország / Gyártás éve
Magyarország 2021
perc
90 perc
Korhatár
16+
Felbontás
Full HD
Hang
Feliratok
  • angol

Reduction (r. Szakály Réka Anna, 2020, Magyarország 11')
Legjobb magyar animációs film

A homokba süllyedt, omladozó panelokkal tarkított, kietlen tengerparton két lány közös céljukon dolgozik; átjutni a „talán” élhetőbb túlpartra. Egyikük már megfáradt, kevésbé lelkes, így könnyen enged az őt megközelítő, valami újjal kecsegtető „lénynek”. Hamar megszállottjává válik a friss, izgalmas kapcsolatnak, miközben fokozatosan veszíti el a önmagát. Egyre több és több időt tölt a furcsa ábrándokban, elhanyagolva az addig épített valóságot. Ahogy a belső tér kiszorítja a külsőt, maga a világ is omlásnak indul, a vízszint növekedni kezd, élhetetlenné téve a szigetet. A valós kapcsolatok darabjaikra hullanak, a lény teljesen magáévá teszi a lányt. Mire ráeszmél, hogy ő is csak egy újabb játékszer más késő, a benti, és kinti világ mind visszafordítha­tatlan károkat szenvedett, és a túlpart örökre csak egy illúzió marad.

Two girls live together along a post-apocalyptic coast, sharing the same goal of reaching the other side in hope of a better life. However, when one of them encounters a mysterious creature, a chain of irreversible events begins.

Branka (r. K. Kovács Ákos, 2021, Magyarország, 20')
Film Moon különdíj

Jugoszlávia, 1993. Valahol a magyar határ közelében, messze a háborús frontvonalaktól Branka, egy szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán. A fiatal lány teljesen egyedül van. Családjától távol csak magára számíthat. Első munkanapján ismerkedik meg a szinte még kamasz Angélával, egy magyar nemzetiségű kismamával, aki magányosan várja első gyermekét. Rövid idő alatt szoros kötelék szövődik közöttük. Önmagukra ismernek a másik kiszolgáltatot­tságában. Ám hamarosan kiderül, hogy nem magány a legnagyobb teher, amivel Brankának meg kell küzdenie. Az osztály karizmatikus főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel azt, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

Yugoslavia, 1991. Far away from the war zones, Branka gets a job at the maternity ward of a state hospital. The young woman is all alone, but it turns out loneliness is not the hardest burden Branka has to carry. Newborns are disappearing from the hospital.

Jelszó a ********* -hoz / Password to the ********* (r. Szegedi Adél, Magyarország, 2020, 2')
Magyar versenyprogram különdíj

A globális természethez való visszatérés alapja, ha a bennünk lévő természetet – a saját természetünket – is megismerjük, és az individuális fejlődés folyamatára egy globális jelenség komponensenként tekintünk. A film gyermekkori emlékképek, naplóbejegyzések és azok felnőttkori értelmezése közt kanyarog, reflektálva a lét értelmének keresése által felvetülő kérdésekre és a gyakori kilátástalanságra. Álmok, lidércnyomás és zavaros emlékek közt csapongva Nagymama időtlen, biztonságot adó alakja rímel a vers központjában álló csillagokra. A csillagok az univerzum fénylő válaszaiként utat mutatnak a sötétben, a vers során folytonos alakváltásukkal pedig egyszerre testesítik meg az egyetlen állandót – magát a változást.

The film brings a poem to life which winds between dreams and nightmares, childhood memories, diary notes, and their adult interpretation; reflecting the issues raised by the search for the meaning of existence and the feeling of frequent hopelessness.

Valami történjen / Something Must Happen (r. Botos Dániel, 2020, Magyarország, 29')
Budapest a fiatal tehetségekért díj a legjobb 30 év alatti rendezőnek

Egy baráti társaság életét tragikus esemény kavarta fel. Vidékre utaznak, egy erdő szélén lévő faházba, ahol megpróbálják közösen feldolgozni a történteket. Mindenki máshonnan lát rá és különböző módon éli meg a helyzetet. Meg akarják érteni egymást, saját magukat, és főként a történet középpontjában lévő Katát, aki miatt összegyűltek. A természet, a fák és a napsütés régi barátokként vannak jelen a társaság életében. Mintha túl jól ismernék egymást. Ki köti össze őket így környezetükkel és saját belső világukkal? A társaság megpróbál a végére járni az eseményeknek, mert mindannyian azt szeretnék, hogy történjen valami…

A circle of friends has been shaken by tragic events in their lives. They travel to a woodside house in the countryside to try and face the situation together.

Pannónia dicsérete / Land of Glory (r. Nagy Borbála, 2020, 27')
Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm

Egy gimnázium valahol Magyarországon. Egy hétköznapi irodalomóra hétköznapi diákokkal. Normális napnak indul, kivéve hogy az egész iskola a miniszterelnök látogatására készül. Az ünnepség ötletgazdája, a túlbuzgó iskolatitkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen a grandiózus ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rá kényszerített szerepben.

In the midst of chaos caused by the visit of the Prime Minister to an ordinary school in Hungary, one of the schoolgirls, Márti, hesitantly prepares her little rebellion.