Harmóniában a természettel

Új megjelenésünk, a kétszeres Oscar-jelölt Honeyland kapcsán szemezgettünk az ember és természet kapcsolatát tematizáló filmjeinkből.

Honeyland: Egy kies makedón faluban az 50 pár éves Hatidze saját kezűleg készített méhkasokról és ágyhoz kötött édesanyjáról gondoskodik, mígnem egy vándorló család telepszik le a szomszédságában megbolygatva azt a törékeny egyensúlyt, amelyben Hatidze a természettel harmóniában élt.

Világok arca: Baraka: A film 6 kontinens 24 ország 69 színhelyére kalauzol el bennünket, a Föld lehető legkülönfélébb helyeire. Egyrészt a fényképszerűen felvonultatott tájak, eltérő emberi kultúrák és vallások ütköznek, másrészt az ősi, tiszta világ és a mai, sérült, túlzsúfolt világ kelt feszültségeket e lenyűgözően megjelenített alkotásban.

Folyékony arany: Az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piacok kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a Tokaji régi dicsőségét? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.

A vörös teknős: Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

Kontroll nélkül: A szívszorító történet kis hőse a kilencéves Benni. Agresszív, a környezetére és magára is veszélyes, szeretetéhes kislány, akit az állami szervezetek tanácstalanul adogatnak egymás között. Egy új nevelő kockázatos javaslattal áll elő, elviszi egy időre az erdei házába, hogy a természetben a kislány kiadhassa a benne felgyülemlett feszültséget, ezzel a döntéssel viszont nem csak szakmai karrierjét, de akaratlanul saját családját is veszélybe sodorja.

Wendy: Pán Péter története Wendy szemszögéből, melyben Wendy édesanyja pincérnőként naphosszat robotol az amerikai dél egy lepukkant kocsmájában. Wendy megismerkedik Peterrel és az Elveszett Fiúkkal, majd a kilátástalanságból menekülve azonnal csatlakozik is hozzájuk és mágikus utazásra indulnak az örökké tartó gyerekkor reményével kecsegtető trópusi szigetre.

Sarkvidék: Egy repülőgép katasztrófa túlélője az Északi-sarkon várja, hogy megmentsék. A segítség azonban a lehető legrosszabbkor érkezik és egy kíméletlen hóvihar közepette a mentőhelikopter lezuhan. A férfi döntés előtt áll: várjon a roncsok között egy másik csapat érkezésére vagy neki vágjon a végeláthatatlan jégmezőnek a túlélés reményében?


További válogatások

  • Michael Haneke filmjei Válogatás Michael Haneke Arany Pálma és Oscar-díjas osztrák filmrendező, a modern mozgóképművészet egyik legkimagaslóbb rendezőjének filmjeiből.
  • Filmek Budapestről Ünnepeljük Budapesten játszódó filmekkel november 17-ét, a fővárosunk születésnapját!
  • Francia romkomok kifulladásig Válogatásunkban összegyűjtöttük a legviccesebb romantikus francia filmeket, melyekben bár a tematika közös, a megközelítés annál szerteágazóbb.
  • Budapest Ritmo A Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz 2021-ben és 2022-ben is formabontó zenei filmek létrehozását segítette elő – ezek lettek a Ritmo filmek. 2021-ben négy, 2022-ben pedig két különleges alkotás született.