Cserepes Károly

A Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz a 2021-es online fesztiváljára készülve magyar világzene közeli zenekarokat és sikeres rendezőket kért fel egyedi koncertfilmek forgatására. Az így született 4 zenei film önmagában, művészeti alkotásként is megállja a helyét, és a lezárások után is releváns maradt.


Eredeti cím
Budapest Ritmo: Cserepes Károly
Rendező
Ország / Gyártás éve
Magyarország 2021
perc
34 perc
Korhatár
6+
Felbontás
Full HD
Hang

Cserepes Károly zenéje pont olyan izgalmas és sokoldalú, mint ő maga és az életútja. A koncertfilmben Karcis Gábor vizuálművész és Kálmán Mátyás rendezőpáros 3D mapping technikát használva vetített archív és modern videofelvételeket az éjszakai Füvészkert indáira és lombjaira, vagy éppen magára Cserepes Károlyra.

A zenész a ‘70-es évek népzenei hullámában, a Vízöntő zenekar tagjaként kezdte pályafutását, később az Ipomea formációban játszott, majd saját lemezeket, alkalmazott zenét írt. Zenetanárként sajátos zeneesztétikát dolgozott ki diákjai számára, ami saját világzene produkcióiban is ott cseng. A kiindulás minden esetben a helyi hagyományos zenei kultúra, de munkáiban valójában a világ távoli sarkai kerülnek egymással kapcsolatba, az archív folklór anyagoktól kezdve a digitális, elektronikus szcéna nyújtotta megoldásokig. A hagyományt vállaltan nem ápolni, hanem használni, mintegy “megszüntetve megőrizni”szeretné.


Hasonló filmek