Dresch Vonós Quartet

A Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz a 2021-es online fesztiváljára készülve magyar világzene közeli zenekarokat és sikeres rendezőket kért fel egyedi koncertfilmek forgatására. Az így született 4 zenei film önmagában, művészeti alkotásként is megállja a helyét, és a lezárások után is releváns maradt.


Eredeti cím
Budapest Ritmo: Dresch Vonós Quartet
Rendező
Ország / Gyártás éve
Magyarország 2021
perc
35 perc
Korhatár
6+
Felbontás
Full HD
Hang

Éjszaka minden más – megváltoznak a szabályok, a hangulat, a hangok jelentősége. Damokos Attila álomszerű, kifinomultan modern koncertfilmje a tökéletes megtestesülése Dresch Mihály ethnojazzének. A legendás zenész és vonós kvartettje az éjszakai Epreskert neonfényben úszó szobrai közt zenél, életre kel a gyönyörűen integrált magyar népi elemekkel játszó jazz.

A világhírű Dresch Mihály a magyar jazz egyik irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt az alapot, ahonnan a jazzes improvizáció szárnyalni tud. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.


Hasonló filmek