Inspiráció a vadnyugatról – Westernes válogatás

Új megjelenésünk a Szörnyetegek westernes áthallásai miatt, válogatásunkban ezúttal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek közelebbről vagy távolabbról kapcsolódnak a western film műfajához.

Szörnyetegek (r: Rodrigo Sorogoyen)
A spanyolországi Galícia tartományban letelepedő francia házaspár és pár helyi, vidéki lakos között konfliktus alakul ki, és hamar elmérgesednek az ellentétek egy tervezett beruházás miatt.

Veszett vidék (r: Warwick Thornton)
Ausztrál western az igazságtalan igazságszolgáltatás elől menekülő őslakos Samről.

Déva (r: Szőcs Petra)
A dévai otthon egyetlen albínója, Kató a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér. A Déva árvaházi western az üres strandok, ártéri erdők és elrontott barátságok festői szépségéről.

Aferim! (r: Radu Jude)
Havasalföldi western, melyben Costandint egy cigány rabszolga megtalálására bérelnek fel. Costandin és fia lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt.

Megtorlás (18) (r: Martin Koolhoven)
Brutális western és női megváltástörténet, melyben egy fiatal nő már többször próbált szakítani sötét és erőszakkal teli múltjával, de az újra és újra utoléri őt, és most döntenie kell, hogy tovább fut, vagy szembenéz a férfival és a pokollal, amelytől eddig menekülni próbált.

1945 (r: Török Ferenc)
A II. világháborút követően titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán…

Guerilla (r: Kárpáti György Mór)
Az amerikai neo-westernek hatása is érződik Kárpáti György Mór háborús filmjén, mely közeli perspektívából mutatja meg az 1848–49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját.


További válogatások

  • Budapest Ritmo A Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz 2021-ben és 2022-ben is formabontó zenei filmek létrehozását segítette elő – ezek lettek a Ritmo filmek. 2021-ben négy, 2022-ben pedig két különleges alkotás született.
  • A törvény előtt – Filmek a tárgyalóteremből A Tizenkét dühös ember óta, tudjuk hogy csupán egy tárgyalóterem is lehet lebilincselő izgalmak helyszíne. Válogatásunkban ezúttal a tárgyalótermet középpontba helyező filmeket szedtük össze.
  • Éric Rohmer – Négy évszak meséi Eric Rohmer filmrendező, a francia újhullám egyik legjelentősebb alakja, a Cahiers du cinéma filmes szaklap alapítója és szerkesztője volt. A Négy évszak meséi ciklus négy filmjét a '90-es években készítette el.
  • Új filmek az előfizetőknek Az előfizetői filmkínálat számos új filmmel gazdagodott.