Filmek a Roma Kultúra Világnapjára – Opre Roma!

Világszerte április 8-án ünneplik a roma kultúra napját, ezért mi is összeszedtünk egy adag filmet, melyek a cigány kultúra és a cigányság jelenlegi helyzetének bemutatásával foglalkoznak.

Háromezer számozott darab: Egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis: a nyomorukkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal.

Gettó Balboa: Bogdán Árpád dokumentumfilmjében a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt edző és a világbajnoki címre törő, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló kapcsolatát mutatja be. Az alkotás a Magyar Filmhéten a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el.

Viktória: A zürichi expressz: Viktória története hosszas kutatás és több száz igaz történet alapján született meg. A mélyszegénységben élő budapesti cigánylány a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként szerencsét próbáljon Svájcban. Ám Zürichben nagyon hamar kiderül, hogy nem minden olyan, mint egy lányregényben.

Csak a szél: A Csak a szélt a néhány évvel ezelőtt történt romák elleni merényletsorozat ihlette. Négy családot már megtámadtak, néhány ember meg is halt. A film egyetlen nap történéseit mutatja be, mely során mindenki arra vár, ki lesz a következő. Fliegauf Bence alkotását a Berlinálén a zsűri nagydíjjal jutalmazta.

Alla Zingara: Halász Glória zenés filmjében a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar és rendkívüli muzsikusainak történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.

Aferim!: A 19. századi Havasalföldön játszódó történet főhősét egy cigány rabszolga megtalálására bérlik fel, aki azután szökött el, hogy kiderült viszonya urának feleségével. Radu Jude fekete-fehér filmje tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél: a cigány rabszolgaságról. Az Ezüst Medve-díjas Aferim! egyszerre művészi és szórakoztató, rendkívül rétegzett alkotás.


További válogatások

  • Háborús filmek A háború vagy fegyveres konfliktusok nem csak az adott időszakban, de jóval utána is éreztetik hatásukat. Válogatásunkban háborútól sújtott emberi sorsok kerülnek középpontba.
  • Lélektani filmek A Repülés kezdőknek megjelenésére válogatásunkban pszichológia témájú filmjeinket gyűjtöttük össze.
  • Itt a tavasz, kezdődik az esküvőszezon Válogatásunkban 10 esküvős filmet gyűjtöttünk össze a Cinego filmtárából.
  • Oscarra hangolódva – 2024 A díjátadó apropóján az idei jelöltek korábbi alkotásait gyűjtöttük össze. Ráadásként pedig Németország idei Oscar-jelölt filmje A tanári szoba is bekerült a válogatásba.