Barion Pixel
 

A legnagyobb Cannes-i sikerek

Szelekció a világ legrangosabb filmes mustrájáról.

Dheepan – Egy menekült története: Jacques Audiard (A próféta, Rozsda és csont) már-már hazajáró vendég volt Cannes-ban. Rendkívül aktuálisnak számító menekül története elhozta a fesztivál legnagyobb díját, az Arany Pálmát, méghozzá abban az évben, amikor a Saul fia is versenyben volt.

Élősködők: A dél-koreai társadalmi szatíra érzékeny téma thrilleri feszültséggel és sok humorral. Az Arany Pálma csak az első állomás volt, a film ugyanis meg sem állt az Oscar-díjig, ahol nem csak a legjobb külföldi film, de a legjobb rendezés, forgatókönyv és film szobrát is megkapta.

Bolti tolvajok: Hirokazu Koreedától korábban hazánkban az Anyátlanok szerepelt a mozik műsorán, és az Arany Pálmának köszönhetően a hasonlóan hányattatott gyereksorsokat bemutató Bolti tolvajok is eljutott a mozibemutatóig.

A négyzet: Szokatlan szatíra egy múzeumigazgatóról, akinek az életében minden felborul. Abszolút meglepetés Arany Pálma volt abban az évben, amikor többek között a Szeretet nélkül versenyzett.

Saul fia: Minden idők nemzetközileg talán legismertebb magyar filmje az Oscar-díj előtt még Cannes-ban kezdte karrierjét, ahol a Zsűri Nagydíját nyerte. Ez megágyazott a későbbi Arany Glóbusz, illetve Oscar-díjnak, valamint berobbantotta Nemes Jeles László rendező és Röhrig Géza főszereplő karrierjét.


További válogatások