2023 kedvencei – TOP 10

Válogatásunkban összegyűjtöttük a tavalyi év legnézettebb filmjeit.

Fiatal szeretők (r.: Carine Tardieu)
A 71 éves, szabad és független építész, Shauna úgy érzi, már maga mögött hagyta szerelmi életét, a 45 éves orvos, Pierre pedig nős, családos ember. 15 évvel első találkozásuk után újra összehozza őket az élet. Nehezen birkóznak meg érzelmeikkel: a körülmények ellenére egyre leküzdhetetlenebb vonzalmat kezdenek érezni egymás iránt. Shauna, akinek már felnőtt unokája van, újra meg akar győződni arról, hogy kívánatos nőként is lehet rá tekinteni.

Larry (r.: Bernáth Szilárd)
A juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

Egy szép reggelen (r.: Mia Hansen-Løve)
Az egyedülálló, fiatal párizsi nő, Sandra életét kislányának nevelése, tolmácsként végzett munkája és egykor briliáns elméjű, mára hanyatló szellemű apjának gondozása tölti ki. Egy nap véletlenül összefut egy régi barátjával. Ellenállhatatlan erejű vonzalom bontakozik ki közöttük, és – bár a férfi nős – viharos szerelmi viszonyba kezdenek. A szenvedélyes, boldog pillanatok mellett azonban egyre gyakrabban jelenik meg a csalódás, a veszteség és fájdalom is. Sandrának egy idő után kicsúszik a keze közül az irányítás, és napról napra nehezebb döntéseket kell meghoznia mind apja ápolásával, mind pedig saját életével kapcsolatban.

A jó főnök (r.: Fernando León de Aranoa)
A nagy presztízsű Blancos Básculas mérleggyárban mindennek mindig egyensúlyban kell lennie. Az alkalmazottak által kedvelt és tisztelt főnök, Blanco egy közelgő ellenőrzésre készít fel a dolgozóit, amelynek során arról dönt a vizsgálóbizottság, hogy a helyi vállalkozások közül melyik céget terjesszék fel a rangos kiválósági díjra. Nem sokkal később azonban megjelenik a nemrégiben elbocsátott alkalmazott, José, és gyermekeivel az oldalán azt követeli, hogy újra alkalmazzák. A feszültség nőni kezd: a vezetőség nemet mond, a férfi pedig egyszemélyes hadjáratot indít, hogy lejárassa a gyárat, és megakadályozza, hogy a Blancos Básculas nyerje el a hőn áhított díjat.

Saját erdő (r.: Kárpáti György Mór)
A film egy rendhagyó portré Nádas Péter íróról, benne egy fegyelmezett, reflektív ember beszél az élet néhány, mindannyiunk számára fontos jelenségéről, mint az ökológiai katasztrófa, az öngyilkosság, a szerelem és a kultúra. Monológját a gombosszegi táj asszociatív képei kísérik, otthonáról, kertjéről, a közeli erdőről és az élővilágról – Laurie Anderson New York-i avantgárd művész ihletett zenéjével. Egyszerre természetfilm és irodalmi portré, amely egy különösen bizonytalan időszakban tárja elénk egy elmélyült gondolkodó kétségbeeséstől és agressziótól mentes, határozott üzenetét.

Hiteles másolat (r.: Abbas Kiarostami)
Egy angol író (William Shimell) toszkán utazása során találkozik egy galéria tulajdonosnőjével (Juliette Binoche). Az író a Hiteles másolat című új könyvét jött népszerűsíteni, melyben eredeti műalkotás és másolat kérdését járja körül, a nő pedig az olasz kisvárosi galériájában eredeti és másolt műveket árul. A két egymással ismerkedő idegenből hirtelen a játék kedvéért egymással civódó házaspár lesz, de vajon tényleg csak játsszák-e, hogy már tizenöt éve házasok? És egyáltalán, mi különbözteti meg az igazit a másolattól a szerelemben?

A feleségem története (r.: Enyedi Ildikó)
Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A tölgy – Az erdő szíve (r.: Michel Seydoux, Laurent Charbonnier)
Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott film több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira.

A legjobb dolgokon bőgni kell (r.: Grosan Cristina)
Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) azt érzi, lassan végre ott tart, ahol harminc évesen illene. Feladja a szabadúszást egy állandó állásért, és barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy a rég nem látott rokon (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Amikor még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza, Maja kénytelen egyedül intézkedni. A halottszállítókra várva megérkezik gyerekkori barátnője. Sára (Huzella Júlia) alig várja, hogy összemérjék, ki hol tart az életben. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás egy végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik. Az éjszaka folyamán Maja kezd szembesülni a mélyen eltemetett problémáival. Hiába csordogál biztonságosan, felnőttesen az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe. Most először.

A vád (r.: Yvan Attal)
Az egyetemista Alexandre pár napra hazalátogat Párizsba. Megismerkedik édesanyja új élettársával, és még aznap este bulizni megy a férfi 17 éves, konzervatív neveltetésű lányával, Milával. Reggelre mindkettőjük élete összeomlik: a lány erőszakkal vádolja meg a fiút. A két fiatal a bíróság előtt meséli el a történteket, ahol a felszínre kerülnek a családjaik közti, világnézetükből és vallásukból fakadó különbségek is.


További válogatások

  • Merre tovább? – Fiatal felnőttek útkeresőben Mivel legújab megjelenésünk a Ma már holnap van a fiatal felnőttek problémáit, útkeresését tematizálja, mostani válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek szintén ezt a témakört boncolgatják.
  • Rendezőnők filmjei nőnapra Összeállításunkban nőnap alkalmából európai rendezőnők maradandó filmjeiből válogattunk.
  • Éric Rohmer – Négy évszak meséi Március 20. a tavaszi nap-éj egyenlőség napja, a csillagászati tavasz kezdetének alakalmából ajánljuk Eric Rohmer Négy évszak meséi ciklusának filmjeit. Eric Rohmer filmrendező, a francia újhullám egyik legjelentősebb alakja, a Cahiers du cinéma filmes szaklap alapítója és szerkesztője volt. A Négy évszak meséi ciklus négy filmjét a '90-es években készítette el.
  • Michael Haneke filmjei Válogatás Michael Haneke Arany Pálma és Oscar-díjas osztrák filmrendező, a modern mozgóképművészet egyik legkimagaslóbb rendezőjének filmjeiből.