Barion Pixel
 

Rendezőnők filmjei nőnapra

Bár március 8. idén a nőnap mellett az új lezárás időpontja is, mi összeállításunkban inkább az utóbbira koncentrálva európai rendezőnők maradandó filmjeiből válogattunk.

Testről és lélekről: Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt alkotása két különc szerelmesről, akik kezdetben képtelenek kifejezni az érzéseiket, vágyaikat.

Portré a lángoló fiatal lányról: Céline Sciamma a Cannes-i Filmfesztiválon hatalmas sikert aratott drámájában egy portréfestő lány bonyolódik kapcsolatba a kiházasítás előtt álló modelljével.

Könnyű leckék: Az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai dokumentumfilm-sikere egy szomáliai lányról, aki kényszerházasság elől menekült Magyarországra. 15 éves korától itt él, megtanulja a nyelvet, érettségizik és munkát talál, miközben a családjával interneten tartja a kapcsolatot. Zurbó Dorottya alkotása három éven keresztül követi az életét.

Szerdai gyerek: Horvát Lili nevét az egész világ megismerte a Felkészülés…-nek köszönhetően, azonban nem kevésbé izgalmas első filmje sem, amiben egy 19 éves, állami gondozásból kikerült lány igyekszik felépíteni az életét.

Toni Erdmann: Egyszerre kacagtató vígjáték és dráma egy furcsa apa és lánya kapcsolatról. Maren Ade filmje Cannes-ban nagy meglepetésre díj nélkül maradt egy olyan évben, amikor a kritikusok egyöntetűen a legjobbnak hozták ki a programból, az azóta eltelt néhány év pedig azt igazolja, hogy a Toni Erdmann maradandó alkotás.

Hannah Arendt: Amikor a ‘60-as években az izraeli titkosszolgálat elfogta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt, a perről az Amerikába emigrált filozófusnő, Hannah Arendt tudósította a New Yorker című folyóiratot. Beszámolójával az egész világot megrázta. Margarethe von Trotta a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált filmjében Barbara Sukowa nyújt zseniális alakítást.


További válogatások

  • Candide kalandjai A 13 részes animációs sorozat Voltaire Candide vagy az optimizmus című 18. századi könyvének átdolgozásával.
  • Amerikai sztárrendezők Hosszú ideje Hollywoodban nagy presztízsűnek számító rendezők életművéből válogattunk egy-egy izgalmasabb darabot.
  • Az amerikai független film megszületése A Piszkos 12 és más hollywoodi filmek sztárja rendezőként egyike volt az első amerikai független filmeseknek. John Cassavetes legjobbjai már a Cinegón!
  • Dél-koreai filmek A hazai mozikban újra látható az Oldboy kapcsán Dél-koreai filmcsemegékből válogattunk.