Irodalmi klasszikusok a filmvásznon

A Toldi – A mozifilm megjelenése kapcsán összegyűjtöttük 10 irodalmi klasszikus filmváltozatát a Cinego filmtárából.

Elveszett illúziók (r: Xavier Giannoli)
Xavier Giannoli új Balzac adaptációja különös élességgel mutatja be a sajtó manipulált és romlott világát, amely egyúttal a társadalom tükre. A XIX. század első felének francia társadalmát ábrázolva tükröt tart a mának is.

A kastély (r: Michael Haneke)
Kafka egyik leghíresebb könyvét dolgozta fel Michael Haneke, a főszerepben Ulrich Mühe-vel. Josef K., a kastély új földmérője megérkezik a faluba, hogy tovább folytathassa útját a kastély urához. Arra azonban soha nem gondolt volna, hogy ezzel élete legnagyobb megpróbáltatásának néz elébe – útját a kastélyhoz minduntalan akadályozza a falu népe, míg végül ő maga sem biztos benne, valóban várják-e odafönt. Vajon eléri-e célját?

Toldi – A mozifilm (r: Jankovics Marcell, Csákovics Lajos)
Toldi, a legendásan fantasztikus erővel bírő hős, gőgös bátyja miatt menekülni kényszerül otthonából. Arany János irodalmi klasszikusát Jankovics Marcell és Csákovics Lajos álmodta újra animációs filmként.

Az ember tragédiája (r: Jankovics Marcell)
Madách Imre színműve a magyar irodalom egyik legfontosabb és legismertebb darabja. Rajzfilmes adaptációja 23 éven át készült, hősei az első emberpár, akit a paradicsomból való kiűzetésük után a sátán, Lucifer, álmukban végigkísér a történelmen, és elvisz a beláthatatlan jövőbe.

Orlando (18) (r: Ördög Tamás)
A film a mindenki által irigyelt és vágyott, örökifjú Orlando történetének totális és kortárs újrarajzolása. Virginia Woolf azonos című regénye csupán inspirációforrás volt a Dollár Papa Gyermekei színházból ismert alkotóinak.

A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! (r: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre)
A világ egyik legismertebb francia gyerekkönyv-sorozatának címszereplője ezúttal az egész családot lenyűgöző animációs filmben elevenedik meg. A kis Nicolas varázslatos vizuális stílusával messzemenőkig hű Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író még eredetileg az 1950-es években indult sorozatához.

Fabian – A vég kezdete (r: Dominik Graf)
Az Erich Kästner regénye nyomán keletkezett történelmi fejlődésregény a katasztrófa felé gyorsvonatként robogó weimari köztársaságban, a 1930-as évek Berlinének dekadens közegében játszódik: bordélyházakban, nagypolgári lakásokban, műtermekben, fülledt albérletekben.

Wendy (r: Benh Zeitlin)
Pán Péter története Wendy szemszögéből, melyben Wendy édesanyja pincérnőként robotol az amerikai dél egy kocsmájában. Wendy megismerkedik Peterrel és az Elveszett Fiúkkal, majd a kilátástalanságból menekülve azonnal csatlakozik is hozzájuk és mágikus utazásra indulnak az örökké tartó gyerekkor reményével kecsegtető trópusi szigetre.

Candide kalandjai (r: Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs, Bera Nándor)
Voltaire klasszikusának szabad adaptációja ez a 13 epizódos sorozat, melyben Candide megpróbálja elnyerni szeretett Kunigundája szívét különböző kortárs helyszíneken. Épp úgy, mint az eredeti regény, az adaptáció a mai politika és vallás kortárs szatírája.

Gemma Bovery (r: Anne Fontaine)
Egy idilli normandiai falu békés életét felkavarja a nagyvilági Gemma Bovery és férjének az érkezése. A különös szépségű nő már pusztán megjelenésével is felhívja magára a helyi pékséget vezető figyelmét, a középkorú férfi érdeklődése pedig lassan rajongássá válik, ahogy egyre több hasonlóságot fedez fel az asszony és Flaubert regényalakja, Bovaryné között.

Medvevilág Szicíliában (r: Lorenzo Mattotti)
Dino Buzzati varázslatos meséje a Medvevilág Szicíliában, mely a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. A belőle készült animációs film felnő a feladathoz: az olasz származású rendező, Lorenzo Mattotti a megvalósításon a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt.

A feleségem története (r: Enyedi Ildikó)
Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.


További válogatások

  • Magyar retrók 1998–2018 Papp Gábor Zsigmond magyar retró összeállításai, Budapesttől a Balatonig.
  • Gyász és veszteség feldolgozás filmeken Válogatásunkban a gyász feldolgozásával foglalkozó filmjeinket gyűjtöttük össze.
  • Michael Haneke filmjei Válogatás Michael Haneke Arany Pálma és Oscar-díjas osztrák filmrendező, a modern mozgóképművészet egyik legkimagaslóbb rendezőjének filmjeiből.
  • Antihősök és a végzet asszonyai – Noir válogatás Habár klasszikus film noirok már több, mint 60 éve nem készülnek, a stílusirányzat különböző elemei a mai napig felbukkannak bűnügyi filmekben. A titokzatos nő megjelenése kapcsán összegyűjtöttünk néhány noirba hajló alkotást a Cinego filmtárából.