Barion Pixel
 

Dél-koreai filmek

A hazai mozikban újra látható az Oldboy kapcsán Dél-koreai filmcsemegékből válogattunk.

Gyújtogatók: Bemutatásának évében az egyik legkedveltebb film volt a Cannes-i Filmfesztiválon ez a gyöngyszem. Lee Chang-dong drámája a koreai Y generáció kilátástalanságával foglalkozik, amit egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül mutat be.

Élősködők: A dél-koreai társadalmi szatíra érzékeny téma thrilleri feszültséggel és sok humorral. Az Arany Pálma csak az első állomás volt, a film ugyanis meg sem állt az Oscar-díjig, ahol nem csak a legjobb külföldi film, de a legjobb rendezés, forgatókönyv és film szobrát is megkapta.

Élősködők – Fekete-fehér változat: Még mindig Élősködők! Bong Joon-ho saját maga felügyelte a film fekete-fehér fényelését. A kuriózumként megálmodott új verzióról azt állítja: “Különös, ahogy ugyanannak a filmnek a nézői élménye megváltozik pusztán attól, hogy fekete-fehérben látjuk.”. A rendezőt többek között Friedrich Wilhelm Murnau klasszikusa, az 1922-es Nosferatu inspirálta az új változathoz.

A szobalány: Park Chan-Wook, az Oldboy rendezője ezúttal az 1930-as évek Koreájába, a japán megszállás éveibe kalauzol. A különösen csavaros, erotikától fűtött átverős szerelmi háromszög Cannes-ban debütált és az egész világon nagy sikert aratott.


További válogatások