Macbeth • Cinego Campus

Nézz filmeket úgy, ahogy még soha! A Freeszfe oktatóinak szemüvegén keresztül. A Macbeth-hez Bagossy László készített oktatóanyagot.


Eredeti cím
Macbeth
Rendező
Ország / Gyártás éve
Egyesült Királyság 2015
perc
113 perc
Korhatár
16+
Felbontás
Full HD
Hang
Feliratok
  • magyar
Külső URL
MAFAB
Elérhető
2025-08-24

Minden megvásárolt film után 300 forinttal, minden megvásárolt válogatás után 1000 forinttal támogatod a Freeszfe munkáját!

Az előadó: Bagossy László
Bagossy László színházigazgató, színházi rendező, költő, író, kritikus és egyetemi tanár.
A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt Székely Gábor osztályában, 1995-ben kapott színházi rendezői oklevelet. 1995–2013 között szabadfoglalkozású rendezőként dolgozott Szolnokon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Tatabányán, Egerben, Pécsen, Szegeden, Budapesten, Stuttgartban és Vilniusban.
1990 és 2015 között vendégtanára volt a JPTE Bölcsészkarának, a Zeneakadémiának, a Képzőművészeti Egyetemnek, a Veszprémi Egyetemnek és a Károli Gáspár Református Egyetemnek.
2011-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész osztályának, 2016 szeptemberétől színházrendező osztályának osztályvezető tanára. 2015-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA fokozatot szerzett. 2018 januárjától a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője lett.
2021 februárjában 26 tanártársával együtt elhagyta az SZFE-t, és a Freeszfe Egyesületben folytatta munkáját. Az Emergency Exit nevű diplomamentő program egyik irányítója volt. 2022. szeptembere óta Németországban él, a stuttgarti Theater Tri-bühne társulatának rendezője. 2023 szeptemberétől az intézmény művészeti igazgatója.

Volt tanítványai: Patkós Márton, Kókai Tünde, Jéger Zsombor, Sándor Máté Dániel, Vilmos Noémi, Antal Bálint és Walters Lili.

A Freeszfén a következő kurzusokat tartja: Színházi rendező szak kurzusai

Az előadás:
Az előadáson szó lesz a klasszikus drámák filmes és színházi adaptációinak problémáiról, a Macbeth színháztörténeti és filmtörténeti előzményeiről, a színház és a film nyelvének különbségeiről és kölcsönhatásairól, Shakespeare boszorkánykony­hájáról, színházi babonákról, a film dramaturgiai megoldásairól, erényeiről és hibáiról.

A film:
Nagyszabású adaptáció, amely látványos akciójeleneteket vegyít Macbeth vívódásának soha nem látott hitelességű ábrázolásával.
Shakespeare legsötétebb, legtragikusabb és legerőteljesebb drámája a XI. századi Skóciában játszódik, főszereplői az elmúlt 400 év alatt a gátlástalan hatalomvágy szimbólumává váltak. Macbeth (Michael Fassbender) jóslatot kap, hogy ő lesz Cawdor thánja, majd Skócia uralkodója. Eleinte nem hisz a jóslatnak, de miután Duncan király előlépteti hősiességéért, ő ráérez a hatalom ízére. Macbethnek a király iránti hűségét végül legyőzi Lady Macbeth (az Oscar-díjas Marion Cotillard) unszolása, a férfi megöli a királyt és ő kerül a trónra. A véres tett persze továbbiakat von maga után, Macbeth és felesége pedig egyre mélyebbre merül a hatalom megtartásáért folytatott harcban.


Hasonló filmek