Az ügyfél • Cinego Campus

Nézz filmeket úgy, ahogy még soha! A Freeszfe oktatóinak szemüvegén keresztül. Az ügyfélhez Báron György készített oktatóanyagot.


Eredeti cím
Forushande | The Salesman
Rendező
Ország / Gyártás éve
Irán 2016
perc
125 perc
Korhatár
12+
Felbontás
Full HD
Hang
Feliratok
  • magyar
Külső URL
MAFAB
Elérhető
2026-07-07

Minden megvásárolt film után 300 forinttal, minden megvásárolt válogatás után 1000 forinttal támogatod a Freeszfe munkáját!

Az előadó: Báron György
Báron György filmesztéta, egyetemi tanár, a magyar filmkritikaírás egyik kiemelkedő alakja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) hazai képviselője.
Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon, magyar és nemzetközi fesztiválok zsűrijeiben, pl: Velence, Kairó, Mar del Plata, Montreal,Karlovy Vary, Isztambul,Via­reggio, Wiesbaden, Moszkva, Palm Springs. A Visegrad Documentary Library magyar kurátora (1999–2001), az Európa Parlament Lux Filmdíj zsűri tagja (2007–2009), a Verzió Nemzetközi emberi jogi filmfesztivál magyar programjának kurátora.
1993–2020 között az SZFE-n tanított, 2021 óta a Freeszfe óraadó tanára.

Volt tanítványai: Török Ferenc, Groó Diána, Bollók Csaba, Pálfi György, Mundruczó Kornél, Petrányi Viktória, Hajdu Szabolcs, Csuja László, Jakab Juli, Kis Hajni, Nagy Dénes, Gigor Attila, Kocsis Ági, Faur Anna, Szilágyi Fanni

A Freeszfén a következő kurzusokat tartja: Filmtörténet, Kommunikációs osztály

Az előadás:
Asgar Farhadi Az ügyfél című filmjének elemző előadása magával ragadó betekintést nyújt az iráni rendező munkáiba és Irán kultúrájába. Báron György órája Farhadi filmjének és az iráni filmművészetnek lenyűgöző felfedezése. Az előadás mélyre hatóan elemzi a film többrétegű, többszörösen megcsavart, váratlan meglepetéseket tartogató történetét, és a rendező virtuóz, ellenállhatatlan erejű képsorait.

Emad (Shahab Hosseini) és Rana (Taraneh Alidoosti) kénytelen kimenekülni, amikor a szomszédos építkezés miatt csaknem rájuk omlik lakóépületük. A házaspárnak egyik napról a másikra kell új lakhelyet találnia, így kapva-kapnak egyik barátjuk segítségén, aki egy közeli ház emeletén ajánl nekik albérletet. Az előző lakó azonban nem tűnt el nyomtalanul: az asszony nem hajlandó elvinni az otthagyott holmijait, ráadásul kiderül róla, prostituáltként a lakásban fogadta az ügyfeleit. Mintha a pár különös szerencsétlenségek sorozatát élné meg, amelyek egyik tetőpontjaként Ranát megtámadják zuhanyzás közben. A nő megússza apróbb külső sérülésekkel, ám az őt érő sokk, a költözéssel járó feszültség és az egyre meglepőbb események alaposan próbára teszik Emad és Rana egymás iránti érzéseit. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díjával távozó, majd a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjjal kitüntett Az ügyfél a rendező előző filmje, a Nader és Simin – Egy elválás története hagyományait folytatva, egyszerre lebilincselő és mélyen emberi dráma. A film annak ellenére mindenki számára átélhető, hogy a thrilleri alapokat csupán eszközként használva az iráni kulturális hagyományokat állítja szembe a modernitással.


Hasonló filmek