A 999-es szoba

1982-ben Wim Wenders 16 rendezőtársát kérte fel, hogy beszéljenek a mozi jövőjéről, és ennek eredménye lett A 666-os szoba című film. 40 évvel később Lubna Playoust rendező hasonló kérdéseket tesz fel a filmkészítők új generációjának.


Eredeti cím
Chambre 999 / Room 999
Rendező
Ország / Gyártás éve
Franciaország 2023
perc
85 perc
Korhatár
12+
Felbontás
Full HD
Hang
Feliratok
  • magyar
Külső URL
MAFAB
Elérhető
2035-10-26

1982-ben Wim Wenders A 666-os szoba című filmjében megkérdezte 16 kollégáját, hogyan látják a mozi jövőjét. Az időközben eltelt negyven év a filmiparban rengeteg változást hozott, a kábeltévé, a VHS és DVD, majd a streaming megjelenésével, legutóbb pedig a pandémia miatt jósolták a mozi halálát. Wenders eredeti kérdéséhez kanyarodik vissza Lubna Playoust rendező A 999-es szoba című filmjében. A digitális átállás vajon a technológiai fejlődésen túl is felforgatja a filmművészetet? Szükségünk van-e még arra a közösségi élményre, amit a mozizás jelent százhuszonnyolc éve?

A film a mozi legnagyobb ünnepén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon faggat tizenhat rendezőt a legnagyszerűbb kortársak közül, David Cronenbergtől, Asghar Farhadin, Baz Luhrmannon, Ruben Östlundon, Paolo Sorrentinón és Joachim Trieren át, természetesen egészen Wim Wendersig arról, hogyan vélekednek a mozi eljövendő évtizedeiről.


Hasonló filmek