A törvény előtt – Filmek a tárgyalóteremből

A Tizenkét dühös ember óta, tudjuk hogy csupán egy tárgyalóterem is lehet lebilincselő izgalmak helyszíne. Válogatásunkban ezúttal a tárgyalótermet középpontba helyező filmeket szedtük össze.

Egy zuhanás anatómiája (r: Justine Triet)
A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül. A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága.

A vád (r: Yvan Attal)
Nemi erőszak, vagy egy rosszul sikerült egyéjszakás kaland? Az egyetemista Alexandre hazalátogat, megismerkedik édesanyja új élettársával, és még aznap este bulizni megy a férfi 17 éves, lányával. Reggelre mindkettőjük élete összeomlik: a lány erőszakkal vádolja meg a fiút. A két fiatal a bíróság előtt meséli el a történteket, ahol a felszínre kerülnek a családjaik közti, világnézetükből és vallásukból fakadó különbségek is. A nézőnek az esküdtszékkel együtt kell ítéletet hoznia az ügyben.

A kivégzőosztag (r: Ryan White)
2017 februárjában Kim Dzsongun féltestvérét, Kim Dzsongnamot fényes nappal végezték ki Malajzia nemzetközi repülőterén. Két fiatal nőt vádolnak meg a gyilkossággal, akik viszont azt vallják, hogy őket egy videós csínytevésre bérelték fel, és az egész csak móka volt. A maláj kormány bebörtönzi őket és a vádak alapján kivégzés vár rájuk. Vajon igaz-e a lányok meghökkentő védekezése, és ha igen, hisz-e nekik bárki is? Ryan White legújabb dokumentumfilmjében Phenjan titkos kulisszáitól az indonéz és a vietnámi rizsföldeken át eljut a Kuala Lumpur-i tárgyalóteremig, ahol a közösségi médiában önmegvalósító lányok naivitására épített manipuláció döbbenetes mesterterve bontakozik ki.

Az első áruló (r: Marco Bellocchio)
Film Tommaso Buscettáról, aki kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hősévé. Tanúvallomásának köszönhetően tudták térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát. A jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján rekonstruálták a történéseket. A jelenetek egy részét a tényleges bírósági épületben vették fel, amelyet külön a „maxiper”-ként elhíresült eljáráshoz építettek.

Kafarnaum – A remény útja (r: Nadine Labaki)
A 12 éves libanoni Zain bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek, felelőtlenül vállalnak gyerekeket: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki a felnőtteket is megszégyenítő módon vigyáz testvéreire, tiszta szívvel és hatalmas felelősségérzettel fordul gyerektársai felé.

Láthatás (r: Xavier Legrand)
Bár Miriam és Antoine hivatalosan elváltak egymástól, továbbra is bíróságra járnak. A nő szeretné kiharcolni, hogy fiukra egyedüli felügyeletet szerezzen. A megtört és szemlátomást igyekvő Antoine-t látva a bírónő láthatási jogot ad az apának. A rettegő Miriam mindent elkövet, hogy szeretteit megóvja, ezért titkolja új lakcímüket. Antoine csupán a kiharcolt jogainak szeretne érvényt szerezni, és nem érti egykori felesége bizalmatlanságát. Vajon az apa valóban erőszakos, és Miriam okkal fél tőle, vagy a nő meg akarja téveszteni a bíróságot?

Sarlatán (r: Agnieszka Holland)
Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövénysza­kértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját, a vádlottak padját is többször megjárta – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.

Nem hagytak nyomokat (r: Jan P. Matuszynski)
1983 nyarán, Lengyelországban egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik, így döntenie kell: meghunyászkodik, vagy kiáll az igazság mellett, és tanúskodik barátja ügyében még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.


További válogatások