A törvény előtt – Filmek a tárgyalóteremből

A Tizenkét dühös ember óta, tudjuk hogy csupán egy tárgyalóterem is lehet lebilincselő izgalmak helyszíne. Válogatásunkban ezúttal a tárgyalótermet középpontba helyező filmeket szedtük össze.

A vád (r: Yvan Attal)
Nemi erőszak, vagy egy rosszul sikerült egyéjszakás kaland? Az egyetemista Alexandre hazalátogat, megismerkedik édesanyja új élettársával, és még aznap este bulizni megy a férfi 17 éves, lányával. Reggelre mindkettőjük élete összeomlik: a lány erőszakkal vádolja meg a fiút. A két fiatal a bíróság előtt meséli el a történteket, ahol a felszínre kerülnek a családjaik közti, világnézetükből és vallásukból fakadó különbségek is. A nézőnek az esküdtszékkel együtt kell ítéletet hoznia az ügyben.

A kivégzőosztag (r: Ryan White)
2017 februárjában Kim Dzsongun féltestvérét, Kim Dzsongnamot fényes nappal végezték ki Malajzia nemzetközi repülőterén. Két fiatal nőt vádolnak meg a gyilkossággal, akik viszont azt vallják, hogy őket egy videós csínytevésre bérelték fel, és az egész csak móka volt. A maláj kormány bebörtönzi őket és a vádak alapján kivégzés vár rájuk. Vajon igaz-e a lányok meghökkentő védekezése, és ha igen, hisz-e nekik bárki is? Ryan White legújabb dokumentumfilmjében Phenjan titkos kulisszáitól az indonéz és a vietnámi rizsföldeken át eljut a Kuala Lumpur-i tárgyalóteremig, ahol a közösségi médiában önmegvalósító lányok naivitására épített manipuláció döbbenetes mesterterve bontakozik ki.

Az első áruló (r: Marco Bellocchio)
Film Tommaso Buscettáról, aki kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hősévé. Tanúvallomásának köszönhetően tudták térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát. A jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján rekonstruálták a történéseket. A jelenetek egy részét a tényleges bírósági épületben vették fel, amelyet külön a „maxiper”-ként elhíresült eljáráshoz építettek.

Kafarnaum – A remény útja (r: Nadine Labaki)
A 12 éves libanoni Zain bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek, felelőtlenül vállalnak gyerekeket: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki a felnőtteket is megszégyenítő módon vigyáz testvéreire, tiszta szívvel és hatalmas felelősségérzettel fordul gyerektársai felé.

A sértés (r: Ziad Doudeiri)
Egy libanoni keresztény autószerelő és egy palesztin menekült építésvezető összeszólalkozása országos érdeklődést kiváltó bírósági üggyé válik. Kettejük látszólag tét nélküli konfliktusa felszínre hozza az egymás mellett élő nemzetekben szunnyadó feszültséget, visszafordítha­tatlan láncreakciót indítva el.

Láthatás (r: Xavier Legrand)
Bár Miriam és Antoine hivatalosan elváltak egymástól, továbbra is bíróságra járnak. A nő szeretné kiharcolni, hogy fiukra egyedüli felügyeletet szerezzen. A megtört és szemlátomást igyekvő Antoine-t látva a bírónő láthatási jogot ad az apának. A rettegő Miriam mindent elkövet, hogy szeretteit megóvja, ezért titkolja új lakcímüket. Antoine csupán a kiharcolt jogainak szeretne érvényt szerezni, és nem érti egykori felesége bizalmatlanságát. Vajon az apa valóban erőszakos, és Miriam okkal fél tőle, vagy a nő meg akarja téveszteni a bíróságot?

Sarlatán (r: Agnieszka Holland)
Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövénysza­kértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját, a vádlottak padját is többször megjárta – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.

Nem hagytak nyomokat (r: Jan P. Matuszynski)
1983 nyarán, Lengyelországban egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik, így döntenie kell: meghunyászkodik, vagy kiáll az igazság mellett, és tanúskodik barátja ügyében még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.


További válogatások

  • Válogatás az elmúlt évek Zsi-Fi programjaiból Válogatásunkban a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon bemutatott filmjeinket gyűjtöttük össze.
  • Agnès Varda filmjei Agnès Varda életműve több mint hat évtizedet ölel fel – a francia új hullám előfutárának számító Párbeszédtől, a Cléo 5-től 7-igen keresztül egészen utolsó mozifilmjéig, az Arcélek, útszélekig kilenc filmjet válogattuk össze a legjelentősebb francia rendezőnőtől.
  • 10+1 film a keleti blokkról A Nem hagytak nyomokat megjelenése kapcsán összegyűjtöttük a Cinego filmtárának a keleti blokkról szóló filmjeit.
  • Filmek a 19. századról Az Elveszett Illúziók Cinego premiere alkalmából válogatásunkban összegyűjtöttünk 9 filmet, melyek története a 19. században játszódik.