Barion Pixel
 

Vissza az iskolapadba – Válogatásunk az érettségihez

Mivel már elstartolt az idei érettségi időszak, ezúttal válogatásunkkal az iskolapadba kalauzoljuk vissza nézőinket.

A néma forradalom: Igaz történet egy kelet-német osztályról, amely 1956-ban kiállt a magyar forradalmárok mellett, miután a nyugat-berlini látogatásuk során független tudósításokkal találkoztak a budapesti eseményekről. Az egyik órájukon egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak, azonban az eset nagy felháborodást kelt az iskola vezetésében és hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradal­márok” körmére nézzen.

Könnyű leckék: A tizenhét éves Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, gyermekházasság elől menekült el Szomáliából, és most az érettségi kapujában bepillantást nyerhetünk az életébe. A költői hangvételű dokumentumfilmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

The Workshop: A történet egy Marseille-hez közeli kisvárosban játszódik, ahol a fiatalok körében is súlyos probléma a munkanélküliség. Olivia Dejazet népszerű író létrehoz egy különös íróműhelyt, ahol egyszerre hét fiatalt próbál bevezetni a regényírás rejtelmeibe. A fiatalok feladata egy krimi megírása a közös műhelymunka során. Az egyik diák, Antoine írói tehetsége kiemelkedőnek tűnik, ám a benne lévő agressziótól még társai is megrettennek.

Magyar retró 2.: Milyen volt régen a magyar iskola és a magyar ifjúság? Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilmjében rengeteg archív felvételen keresztül mutatja be a szocialista ifjúság mindennapjait.

A hegedűtanár: A hegedűművész Laerte a zenének él, azonban álmai szertefoszlanak, amikor nem válogatják be a nagy presztízsű São Paulo-i Nagyzenekarba, és kényszerűségből tanári állást kell vállalnia a nyomornegyedben. Laerte bármit megtenne, hogy kiszabaduljon ebből a közegből, de hamarosan egy különleges tehetséget talál a diákjai között, és elkezdi élvezni a tanítást. A nyomornegyedből viszont szinte lehetetlen kitörni.

A tanítónő: Lisa tanítónőként dolgozik egy előkészítő iskolában, ám igazi szenvedélye a költészet. Egyszer véletlenül meghallja egyik tanítványa, a mindössze öt éves Jimmy gyönyörű versét, és szinte a megszállottjává válik a kisfiú lehengerlő tehetségének. Jimmy szülei nem vesznek tudomást fiuk zsenijéről, ezért Lisa radikális döntésre szánja el magát.

A lecke: Nadezhda tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, bár otthon sokkal nagyobb gondjai is vannak: munkanélküli férje adósságai miatt a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

Bachmann tanár úr és az osztálya: A dokumentumfilm egy rendkívüli németországi tanár, Dieter Bachmann és az osztályába járó, bevándorló hátterű diákok mindennapjait mutatja be. A gyerekek között van orosz, erdélyi, olasz, török és bolgár származású is, és mindannyian megküzdenek a tökéletes nyelvtudás hiányának nehézségeivel, az integráció olykor igen fájdalmas pillanataival.

+1 Az állampolgár: Az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson menekültként él Magyarországon. Évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú tanárnő, Mari segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik.


További válogatások

  • Candide kalandjai A 13 részes animációs sorozat Voltaire Candide vagy az optimizmus című 18. századi könyvének átdolgozásával.
  • Legnézettebb filmjeink 2020–2022 Az elmúlt 2 év során rengeteg filmet néztetek nálunk, válogatásunkban most összeszedtük azt a 10+2 filmet, amit a legtöbben és a legtöbbször néztetek meg.
  • Gyereknapi válogatás Bár a Cinegón több gyerekeknek szóló alkotást is találhattok, ünnepeljük idén a gyereknapot olyan filmekkel, ahol gyerekek a főszereplők!
  • Amerikai sztárrendezők Hosszú ideje Hollywoodban nagy presztízsűnek számító rendezők életművéből válogattunk egy-egy izgalmasabb darabot.