Színpadról a vászonra – Színmű-adaptációk

Összeállításunkban ezúttal eredetileg színpadra szánt történetek filmes feldolgozásait gyűjtöttük össze.

Az ügyfél: Asghar Farhadi Oscar-díjjal is kitüntetett iráni filmje Arthur Miller világhírű drámáját, Az ügynök halálát vette alapul, hogy az iráni társadalom ellentmondásait mutassa be. A film annak ellenére mindenki számára átélhető, hogy a thrilleri alapokat csupán eszközként használva az iráni kulturális hagyományokat állítja szembe a modernitással.

Macbeth: Shakespeare legsötétebb, legtragikusabb és legerőteljesebb drámája a XI. századi Skóciában játszódik, főszereplői az elmúlt 400 év alatt a gátlástalan hatalomvágy szimbólumává váltak. Justin Kurzel nagyszabású adaptációja látványos akciójeleneteket vegyít Macbeth vívódásának soha nem látott hitelességű ábrázolásával.

Julie kisasszony: August Strindberg drámáját Liv Ulmann adaptálta filmre, melyben a látványvilágban, a díszletekben és a színészi játékban is fontos hangsúlyt kap a teátralitás.

Evolúció: Mundruczó Kornél és Wéber Kata alkotópáros saját, 2019-ben Németországban bemutatott drámájukat adaptálták filmre. Az Evolúció az örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól.

Vezess helyettem: A japán Hamagucsi Rjúszuke Oscar-díjas filmjében egy színész-rendező próbál megbirkózni felesége két évvel ezelőtti halálával, amikor ajánlatot kap a Ványa bácsi színpadra állítására Hirosimában. Az alapvetően Murakami novellája nyomán készült film karakterei, eseményei Csehov-drámájával is fontos párhuzamba vonhatók.


További válogatások

  • Válogatás az elmúlt évek Zsi-Fi programjaiból Válogatásunkban a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon bemutatott filmjeinket gyűjtöttük össze.
  • Gyász és veszteség feldolgozás filmeken Válogatásunkban a gyász feldolgozásával foglalkozó filmjeinket gyűjtöttük össze.
  • Agnès Varda filmjei Agnès Varda életműve több mint hat évtizedet ölel fel – a francia új hullám előfutárának számító Párbeszédtől, a Cléo 5-től 7-igen keresztül egészen utolsó mozifilmjéig, az Arcélek, útszélekig kilenc filmjet válogattuk össze a legjelentősebb francia rendezőnőtől.
  • Freeszfe Cinego Campus Nézz filmeket úgy, ahogy még soha! A Freeszfe oktatóinak szemüvegén keresztül. A Cinego most Freeszfe tanóráknak ad otthont. Ülj be egy előadásra te is, és támogasd vele az egyetemet! Minden megvásárolt film után 300 forinttal, minden megvásárolt válogatás után 1000 forinttal támogatod a Freeszfe munkáját!