Színpadról a vászonra – Színmű-adaptációk

Összeállításunkban ezúttal eredetileg színpadra szánt történetek filmes feldolgozásait gyűjtöttük össze.

Az ügyfél: Asghar Farhadi Oscar-díjjal is kitüntetett iráni filmje Arthur Miller világhírű drámáját, Az ügynök halálát vette alapul, hogy az iráni társadalom ellentmondásait mutassa be. A film annak ellenére mindenki számára átélhető, hogy a thrilleri alapokat csupán eszközként használva az iráni kulturális hagyományokat állítja szembe a modernitással.

Woyzeck: Georg Büchner drámája egy megtörtént gyilkosságot dolgoz fel, Werner Herzog pedig ezt vette alapul Cannes-ban is díjazott filmjéhez.

Macbeth: Shakespeare legsötétebb, legtragikusabb és legerőteljesebb drámája a XI. századi Skóciában játszódik, főszereplői az elmúlt 400 év alatt a gátlástalan hatalomvágy szimbólumává váltak. Justin Kurzel nagyszabású adaptációja látványos akciójeleneteket vegyít Macbeth vívódásának soha nem látott hitelességű ábrázolásával.

Julie kisasszony: August Strindberg drámáját Liv Ulmann adaptálta filmre, melyben a látványvilágban, a díszletekben és a színészi játékban is fontos hangsúlyt kap a teátralitás.

Az öldöklés istene: A francia írónő, Yasmina Reza világhírű komédiája Roman Polanski rendezésében 4 szülő állóháborújáról, a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.

Evolúció: Mundruczó Kornél és Wéber Kata alkotópáros saját, 2019-ben Németországban bemutatott drámájukat adaptálták filmre. Az Evolúció az örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól.

Vezess helyettem: A japán Hamagucsi Rjúszuke Oscar-díjas filmjében egy színész-rendező próbál megbirkózni felesége két évvel ezelőtti halálával, amikor ajánlatot kap a Ványa bácsi színpadra állítására Hirosimában. Az alapvetően Murakami novellája nyomán készült film karakterei, eseményei Csehov-drámájával is fontos párhuzamba vonhatók.

+1 Premier: Mesterségbeli tudását John Cassavetes színpadi rendezőként is többször bizonyította, Premier című filmjében az általa jól ismert teátrum világát mutatja be.


További válogatások