Színpadról a vászonra – Színmű-adaptációk

Összeállításunkban ezúttal eredetileg színpadra szánt történetek filmes feldolgozásait gyűjtöttük össze.

Az ügyfél: Asghar Farhadi Oscar-díjjal is kitüntetett iráni filmje Arthur Miller világhírű drámáját, Az ügynök halálát vette alapul, hogy az iráni társadalom ellentmondásait mutassa be. A film annak ellenére mindenki számára átélhető, hogy a thrilleri alapokat csupán eszközként használva az iráni kulturális hagyományokat állítja szembe a modernitással.

Macbeth: Shakespeare legsötétebb, legtragikusabb és legerőteljesebb drámája a XI. századi Skóciában játszódik, főszereplői az elmúlt 400 év alatt a gátlástalan hatalomvágy szimbólumává váltak. Justin Kurzel nagyszabású adaptációja látványos akciójeleneteket vegyít Macbeth vívódásának soha nem látott hitelességű ábrázolásával.

Julie kisasszony: August Strindberg drámáját Liv Ulmann adaptálta filmre, melyben a látványvilágban, a díszletekben és a színészi játékban is fontos hangsúlyt kap a teátralitás.

Az öldöklés istene: A francia írónő, Yasmina Reza világhírű komédiája Roman Polanski rendezésében 4 szülő állóháborújáról, a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.

Evolúció: Mundruczó Kornél és Wéber Kata alkotópáros saját, 2019-ben Németországban bemutatott drámájukat adaptálták filmre. Az Evolúció az örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól.

Vezess helyettem: A japán Hamagucsi Rjúszuke Oscar-díjas filmjében egy színész-rendező próbál megbirkózni felesége két évvel ezelőtti halálával, amikor ajánlatot kap a Ványa bácsi színpadra állítására Hirosimában. Az alapvetően Murakami novellája nyomán készült film karakterei, eseményei Csehov-drámájával is fontos párhuzamba vonhatók.


További válogatások

  • Fantasy/sci-fi vígjátékok A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című sci-fi jegyekkel átszőtt abszurd vígjáték megjelenése kapcsán, összegyűjtöttük a Cinego kínálatának legjobb fantasy/sci-fi vígjátékait.
  • Testvérek között A Veszélyes lehet a fagyi megjelenésének apropóján, mostani válogatásunkban a testvéri kapcsolatokat tematizáló filmeket gyűjtöttünk össze.
  • Magyar retrók 1998–2018 Papp Gábor Zsigmond magyar retró összeállításai, Budapesttől a Balatonig.
  • Antihősök és a végzet asszonyai – Noir válogatás Habár klasszikus film noirok már több, mint 60 éve nem készülnek, a stílusirányzat különböző elemei a mai napig felbukkannak bűnügyi filmekben. A titokzatos nő megjelenése kapcsán összegyűjtöttünk néhány noirba hajló alkotást a Cinego filmtárából.