Sportfilmes válogatás

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című új filmünk kapcsán 10 sportokról és sportolókról szóló filmet gyűjtöttünk össze.

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (r: Oláh Kata)
A több mint egy éven keresztül forgatott film középpontjában Keleti Ágnes hétköznapjai, a csendes visszaemlékezések állnak. Rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják ki.

Olli Mäki legboldogabb napja (r: Juho Kuosmanen)
1962, Finnország. A mindössze huszonöt éves európai amatőr bokszbajnok, Olli Mäki élete legnagyobb meccsére készül: a tét a világbajnoki cím elnyerése. De ekkor megtörténik a legrosszabb dolog, ami csak történhet egy olyan időszakban, amikor Ollinak teljes koncentrációra és kitartásra lenne szüksége. Megismerkedik a gyönyörű Raijával és szerelmes lesz.

Bajnokok (r: Javier Fesser)
Marco Spanyolország legjobb kosárlabdacsa­patának segédedzője. Egy nap ittasan vezet és balesetet okoz. Bíróság elé kerül, elveszíti a munkáját, és még a barátnője is elhagyja. A bíró a lehető legkellemetlenebb büntetést szabja ki a végtelenül önző, minden empátiától mentes férfira: egy értelmi fogyatékossággal élő férfiakból álló csapatot kell edzenie, akik eddig még sohasem láttak kosárlabdát.

Besence Open (r: Kovács Kristóf)
Egy Baranya-megyei szegény és elfeledett magyar zsákfaluban él 126 lakos, melyből 102 (beleértve a polgármestert) roma, és 98%-uk munkanélküli. De ez sem tántorítja el a polgármestert álmától, hogy olyan európai polgárokat neveljen a falu lakosaiból, akik havi fix fizetésért dolgoznak, és akik a dolgos nap végén sportolni mennek. Egy pályázaton elnyert pénzből teniszpályát építenek a faluban, és bár a az itt élők még csak a tévében láttak teniszt egy nagyvárosi, profi teniszedző fáradozásainak köszönhetően napi tréningbe kezdenek.

A monostor gyermekei (r: Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai)
Gyembo és húga, Tashi átlagos tinédzserek. Szabadidejüket leginkább focizással töltik, vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így az apa reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Bár tisztában van vele, hogy a cölibátus vállalása nem különösebben vonzó egy kamasz fiú számára, mégis konokul próbálja meggyőzni fiát a szerzetesi életforma előnyeiről. Eközben a legkisebb lány, Tashi profi focistakarrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Életében először elhagyja szülőfaluját, hogy megmérettesse magát az első bhutáni női focicsapat válogatótáborában. Egy olyan bhutáni család pontosan megrajzolt és érzékeny portréját láthatjuk a filmben, amelyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető.

Ősember – Kicsi az ős, de hős (r: Nick Park)
A Csibefutam és a Wallace és Gromit atyjának őrült családi animációs vígjátékában őskori hősök kelnek életre. A kicsit sem bátor kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor és végül egy focimeccs kimenetele dönthet további sorsukról.

Vonal felett (r: Nagy Anikó Mária)
Egy lehetetlent nem ismerő, maximalista édesanya és két tehetséges úszólányának története, akik mindenüket feláldozva küzdenek saját és vélt vágyaikért, az áhított elismerésért, és a jobbnál jobb teljesítményekért.

Gettó Balboa (r: Bogdán Árpád)
Szabó Zoli 6 éve bokszol Sipos Misi felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt. Zoli apjával, mostoha anyjával, kishúgával és menyasszonyával él egyszobás lakásukban. Tehetséges, de képtelen saját erőből átlépni az árnyékán, Misi barátsága és segítsége kell ahhoz, hogy visszatérjen a sporthoz. A film a kilátástalanságtól a profi box világáig követi a két főszereplőt.

Szabadúszók (r: Gilles Lellouche)
Bertrand a negyvenes éveihez közeledve úgy érzi, nem találja helyét a világban. Már közel két éve nem talál munkát, gyerekei pedig a világ legnagyobb lúzerének tartják. Egy nap megpillant egy hirdetést, amelyben amatőr szinkronúszó csapatba keresnek tehetséges jelölteket. Úgy dönt, belevág, és ez a döntés örökre megváltoztatja az életét.

Sweat (r: Magnus von Horn)
Sylwia mindent a maximumon pörget. Sikeres fitnesz trénerként emberek ezreit motiválja. Közösségi média sztár, aki az edzések és teljesítménysikerek mellett folyamatosan posztolja érzéseit a rajongóinak. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől.

Még több hasonló film a sport tag alatt.


További válogatások