Pride – LMBTQ filmek

Idén már a 27. alkalommal rendezik meg a Budapest Pride Fesztivált és Felvonulást, ennek apropóján összegyűjtöttünk 10+1 témába vágó filmet, hogy mi is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a sokszínűség és az elfogadás érték!

Intenzív találkozások: A Cannes-i Filmfesztiválon nagy sikerrel bemutatkozó film egyszerre társadalmi dráma és elmés párbeszédekkel teli, szórakoztató vígjáték, melyben egy szakítófélben lévő leszbikus pár, egyik tagja megsebesül, majd a sürgősségi osztályon töltött végtelen hosszú várakozás közben próbálja megmenteni a kapcsolatát. Mindeközben a városban zajló óriási demonstrációról további dühös sebesültek érkeznek és a már így is túlterhelt orvosok és ápolók pedig próbálják túlélni az éjszakát.

Menekülés: A Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűri nagydíjas animációs dokumentumfilmje az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása. A harmincas évei közepén járó, sikeres egyetemi kutató, Amin Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Afganisztánból Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán.

Szupernóva: A San Sebastián-i Filmfesztiválon bemutatott drámában a zongorista Sam és a regényíró Tusker elindulnak egy régi lakóautóban, hogy az őszi Angliát átszelve meglátogassák családjukat, barátaikat és a múltjuk fontos helyszíneit. Ez a nagy utazás lehet, hogy sok mindentől a búcsút jelenti. Az együtt töltött idő a legfontosabb, ami még megmaradt számukra.

Sarlatán: Agnieszka Holland filmje pontos és szomorú korrajz az ötvenes évekről, amelyben egy gyógyító az emberekhez, Istenhez, a természethez, egy másik férfihoz és az élethez való viszonya, folyamatos belső vívódása rajzolódik ki – szépen, lassan, a kelet-európai történelmi filmek jellegzetes stílusában.

Vita & Virginia: A film egy szenvedélyes kapcsolat igaz történetét meséli el, mely az úttörőnek számító regényíró, Virginia Woolf, valamint a nemesi származású, titokzatos költő, Vita Sackville-West között bontakozott ki az 1920-as években, egy olyan korban, ahol a nemek közti egyenlőség még szinte elképzelhetetlen volt, két nő szerelme pedig teljesen elfogadhatatlan a társadalom szemében. Kettejük románca ihlette Woolf merész és egyben lenyűgöző művét, az Orlando című regényt.

Bocsáss meg, kedvesem!: A harmincas éveiben járó Jacques közepesen sikeres író. Gyereke anyjától külön él, de aktívan részt vesz a kisfiú nevelésében. Magánéletében és munkájában is egyre nehezebb akadályokat kell leküzdenie. Egy előadás miatt Bretagne-ba utazik: itt ismeri meg a huszonéves Arthurt, aki filmrendezőnek készül, és alig várja, hogy kitörhessen unalmas vidéki életéből. A két férfi szenvedélyesen egymásba szeret.

Dombokon túl: A két cannes-i díjas film a román újhullám egyik legjelentősebb alkotása egy nőről, aki fellázad a közösség szigorú szabályai ellen. Alina és Voichiţa egy árvaházban lettek barátnők gyermekkorukban. Felnőve szeretőkké váltak, és bár korábban hűséget fogadtak egymásnak, Alina Németországban próbál új életet kezdeni. Később visszamegy Moldáviába Voichiţáért, aki időközben kolostorba vonult. Vonakodva, de befogadják Alinát is pár napra a zárdába, azonban hamar kiderül, hogy elvei nem közösek az ott élőkével.

Skate Kitchen: A Sundance Filmfesztivál zajos sikerű közönségkedvenc filmjében, a külvárosi tinilány, Camille unalmas élete felfordul, amikor összebarátkozik egy lányokból álló deszkás csapattal. Ahogy ez a különös világ kitárja kapuit Camille előtt, a lány életre szóló barátságokat köt, és saját magát is kezdi egyre jobban megismerni.

Büszkeség és bányászélet: 1984 nyarán az Egyesült Királyságban a Bányászok Szakszervezete sztrájkba kezd. A londoni Büszkeség Menete néhány lelkes aktivistája úgy dönt, a bányászok ügye mellé áll, csakhogy a konzervatív nézeteket valló szakszervezet nem tud mit kezdeni a szivárványzászlós csapattal. Az aktivisták ettől azonban nem hátrálnak meg, egy minibuszon útra kelnek egy wales-i bányászfaluba, hogy adományaikat személyesen adják át. A két, egymáshoz látszólag semmiben sem hasonlító közösség találkozása meglepő fordulatokat hoz.

Portré a lángoló fiatal lányról: A Cannes-ban hatalmas sikert aratott filmben Héloïse-ról portrét rendel grófi családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A fiatal lány viszont nem akarja elveszíteni a szabadságát, mindent megtesz a kényszerházasság ellen, így a Bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne társalkodónőnek adja ki magát, hogy megfigyelhesse a vonásait. A közös séták során Marianne-nak nemcsak arra kell vigyáznia, hogy Héloïse előtt ne derüljön ki az igazi feladata, de egyre nehezebben tud ellenállni a lány vonzerejének is.

+1 Meleg férfiak, hideg diktatúrák: A dokumentumfilm azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményei, a kikért titkosszolgálati akták, a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet.

További hasonló témájú filmeket az LMBTQ tagre kattintva találtok.


További válogatások

  • Művészportrék Híres alkotók élete sokszor megihleti a filmeseket, válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek művészekről és művészetről szólnak.
  • BP Underground – Teljes válogatás A BP Underground sorozat összes része egy helyen.
  • Celebportrék – Igaz történetek alapján Bűnözők, médiasztárok, politikusok a középpontban. Válogatásunkban összegyűjtöttük a Cinego kínálatának egy-egy híresség életét vagy életének egy meghatározó korszakát bemutató filmjeit.
  • 11. Mozinet Filmnapok – Bérlet a Puskin moziba! Ennek a válogatásnak a megvételével egy négyalkalmas bérletet kapsz a 11. Mozinet Filmnapok Puskin mozis vetítéseire, valamint megnézheted a Cinegón a 10. Mozinet Filmnapok filmjeit is.