Barion Pixel
 

Oscarra hangolódva

Korábbi nyertesekkel, és egy idei jelölttel készülünk a 2021-es Oscar-díjátadóra.

Élősködők: A dél-koreai társadalmi szatíra érzékeny téma thrilleri feszültséggel és sok humorral. Az Arany Pálma csak az első állomás volt, a film ugyanis meg sem állt az Oscar-díjig, ahol nem csak a legjobb külföldi film, de a legjobb rendezés, forgatókönyv és film szobrát is megkapta.

Zöld könyv: A legjobb film, férfi mellékszereplő és eredeti forgatókönyv Oscar-díját elnyert dráma igazi közönségkedvenc, amiben Viggo Mortensen a rasszista olasz sofőr, Mahershala Ali pedig az afro-amerikai, meleg zongorista szerepében brillírozik. Ketten a ‘60-as években szelik át az ország déli részét, miközben barátság alakul ki közöttük.

Saul fia: Nemes Jeles László filmjének főszereplője az Auschwitz-Birkenauba hurcolt Saul (Röhrig Géza), egyike a tömeges elégetésekben részt vevő sonderkommandó tagjainak. Miközben egy lázadás bontakozik ki a haláltáborban, Saul egyedüli vágya, hogy fiát méltó módon temethesse el.

Egy fantasztikus nő: Berlinből egyenesen a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjig jutott Sebastián Lelio chilei mozija, amiben egy transznemű énekesnő igyekszik felépülni barátja halála után – és elsősorban megküzdeni azért, hogy ott lehessen a férfi temetésén a család rosszallása ellenére is.

Ida: Pawel Pawlikowski fekete-fehérben forgatott lengyel filmjének címszereplője egy fiatal apáca, aki a ‘60-as években felkeresi soha nem látott nagynénjét, hogy szörnyű titkokat tudjon meg saját elhunyt szüleiről. A legjobb külföldi film Oscar-díja mellett az operatőr egy jelölést is magáénak tudhat.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli: A jól ismert Shaun, a bárány sorozat és a korábbi mozifilm folytatása, de természetesen önállóan is megállja a helyét ez a változatlanul stop-motion technikával készült kaland, ami leginkább az E.T. és Harmadik típusú találkozások című Spielberg-klasszikusokat idézi. Listánk egyedüli kakukktojása, mivel nem nyert még Oscart – ellenben a legjobb animáció kategóriában ott van a 2021-es jelöltek között.


További válogatások

  • Horvát Lili válogatása A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre rendezője a Cinego kínálatából ajánl.
  • Dél-koreai filmek A hazai mozikban újra látható az Oldboy kapcsán Dél-koreai filmcsemegékből válogattunk.
  • Amerikai sztárrendezők Hosszú ideje Hollywoodban nagy presztízsűnek számító rendezők életművéből válogattunk egy-egy izgalmasabb darabot.
  • Magyar retrók 1998–2018 Papp Gábor Zsigmond magyar retró összeállításai, Budapesttől a Balatonig.