Antihősök és a végzet asszonyai – Noir válogatás

Habár klasszikus film noirok már több, mint 60 éve nem készülnek, a stílusirányzat különböző elemei a mai napig felbukkannak bűnügyi filmekben. A titokzatos nő megjelenése kapcsán összegyűjtöttünk néhány noirba hajló alkotást a Cinego filmtárából.

A titokzatos nő (r: Park Chan-wook)
A dél-koreai rendezőzseni Park Chan-wook legújabb alkotása, rendhagyó, csavaros szerelmi történet, melyben egy nyomozó egyik ügye során megismerkedik egy titokzatos és vonzó özveggyel. A kihallgatások alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és a detektív az ösztönei helyett egyre inkább az érzéseire kezd hallgatni, átlépve a szakmai határokon.

Oldboy (18) (r: Park Chan-wook)
Park Chan-wook Cannes-i Zsűri nagydíjas bosszúfilmjében is erőteljesen megjelennek a neo-noiros elemek. A filmben egy teljesen átlagos családapát érthetetlen okokból elrabolnak és 15 évig fogva tartanak. Szabadulásával azonban nem ér véget a rémálom, Oh Dae-Soo elhatározza, hogy felkutatja és bosszút áll fogvatartóján.

A hegyek szigete (r: Corneliu Porumboiu)
A román rendező neo-noir krimijében a gyönyörű femme fatale, Gilda mindent bevetve környékezi meg a korrupt rendőrt, Cristit, hogy segítsen férje, a Bukarestben letartóztatott, kétes hírű üzletember, Zsolt megszöktetésében. Gildát nem kizárólag a szerelem hajtja: Zsolt ugyanis az egyetlen, aki tudja, hol van elrejtve egy korábbi balhé több milliós zsákmánya.

Budapest Noir (r: Gárdos Éva)
Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. Gárdos Éva filmjében a noir stílus legtöbb eleme megtalálható: bűn, narráció, cinizmus, kiábrándultság, szexualitás, csábító nő, társadalomkritika…

Bestiáda (r: Dominik Moll)
A kontinenseken átívelő hátborzongató thriller-noirban egy nő nyomtalanul eltűnik. Egy hóvihar után találnak rá a kocsijára egy eldugott kis falu határában. Míg a rendőrség tanácstalan, öt idegen kerül a látótérbe. Mindegyiküknek megvan a maga sötét titka, ám szemtanú nincs.

Ruben Brandt, a gyűjtő (r: Milorad Krstić)
Milorad Krstić felnőtteknek készült, thriller-, film noir- és kalandfilmelemeket ötvöző, szürreális animációs mozifilmjében egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig a rendőrség és a washingtoni magánnyomozó Kowalski mellett az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

Valan – Az angyalok völgye (r: Bagota Béla)
Péter nagyvárosi rendőrként az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között, kénytelen visszatérni Valanba, a szülővárosába, ahol húgának, Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is. Bagota Béla első nagyjátékfilmje feszült és szívszorító lélektani krimi, mely az „északi“ noir jellegzetességeit viseli magán.


További válogatások

  • Művészportrék Híres alkotók élete sokszor megihleti a filmeseket, válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek művészekről és művészetről szólnak.
  • Filmek a 19. századról Az Elveszett Illúziók Cinego premiere alkalmából válogatásunkban összegyűjtöttünk 9 filmet, melyek története a 19. században játszódik.
  • EU 20 – 20 év 20 film 20 éve május 1-én Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az évforduló alkalmából 20 tagállam 20 filmjét gyűjtöttük össze.
  • Lélektani filmek A Repülés kezdőknek megjelenésére válogatásunkban pszichológia témájú filmjeinket gyűjtöttük össze.