Nálatok laknak-e állatok?

Október 4-re, az Állatok Világnapjára összeállított válogatásunkban állatos filmeket gyűjtöttünk össze műfaji korlátok nélkül.

Játékfilmek:

A kutyám nélkül sehova (r: Marios Piperides Jannisz)
A korábbi sikereinek árnyékában élő ciprusi zenész külföldre akar költözni egy jobb élet reményében. Terveit azonban meghiúsítja a kutyája, Hendrix: a költözés előtt nem sokkal átszökik a határon, amely a sziget görög és török részét választja el. Jannisz elindul, hogy hazacsempéssze Hendrixet. Az út során átélt kalandok azonban mindent új megvilágításba helyeznek…

Kosok (r: Grímur Hákonarson)
Festői szépségű izlandi völgyben él a birkatenyésztő testvérpár, Gummi és Kiddi. Azonos életmódot élnek, azonos területen az ország legjobb vérvonalú, díjnyertes juhait tenyésztve, de ezek ellenére négy évtizede nem álltak szóba egymással. Amikor Kiddi birkáit végzetes betegség támadja meg, az egész völgy állattartása veszélybe kerül. Hogy a járványt megfékezzék, a hatóságok le akarják mészárolni az állatokat. A két testvér felismeri, hogy csak úgy menthetik meg a jószágokat, ha ennyi évnyi haragtartás után újra összefognak.

Disznó (r: Michael Sarnoski)
Rob szarvasgombát gyűjt az oregoni birtokát övező erdőkben. Munkájában nagy segítségére van szeretett sertése, aki képes kiszagolni és felkutatni az értékes gombákat. Egy nap azonban a disznót elrabolják, Rob pedig kénytelen visszatérni szülővárosába, Portlandbe, hogy szembenézzen a múltjával.

King – Egy kis oroszlán nagy kalandja (r: David Moreau)
King, az oroszlánkölyök megszökik a kereskedők elől, mielőtt repülőre tették volna. Az állat Inés és Alex otthonában talál menedéket. Őrült hajsza veszi kezdetét a kis oroszlán felkutatásáért, így a testvérek eldöntik, visszajuttatják őt Afrikába, hiszen csak így menthetik meg az üldözői elől.

Animációs filmek:

A vörös teknős (r: Michael Dudok de Wit)
Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

Medvevilág Szicíliában (r: Lorenzo Mattotti)
Dino Buzzati varázslatos meséje elevenedik meg A vörös teknős alkotóinak új, nagyszabású animációs filmjében. A mesebeli Szicíliában játszódó történetben Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, a városokban élve veszélybe kerül a medvelélek.

Dokumentumfilmek:

Honeyland (r: Tamara Kotevska | Ljubomir Stefanov)
Egy kies makedón faluban az 50 pár éves Hatidze saját kezűleg készített méhkasokról és ágyhoz kötött édesanyjáról gondoskodik, mígnem egy vándorló család telepszik le a szomszédságában megbolygatva azt a törékeny egyensúlyt, amelyben Hatidze a természettel harmóniában élt.

Ki kutyája vagyok én? (r: Lakatos Róbert)
Dokumentumfilm szatíra, amelyben a kutyatenyésztési ideológiák politikai és társadalmi irányzatok metaforáiként jelennek meg. Egy film, ami a kutya-politikán keresztül szól fontos emberi kérdésekről.

Természetfilmek:

Gunda (r: Viktor Koszakovszkij)
A Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket.

A tölgy – Az erdő szíve (r: Michel Seydoux | Laurent Charbonnier)
A hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmben betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk.

Évszakok (r: Jacques Cluzaud | Jacques Perrin)
A film egyszerre tesz fel kérdéseket az emberi civilizáció és az állatok békés egymás mellett élésének lehetőségéről és válik minden idők egyik leglátványosabb természetfilmjévé, a rendezők kompromisszumot nem ismerő alkotómódszereinek és a külön a filmhez fejlesztett speciális drónkameráknak köszönhetően. Az Évszakok azt a világot mutatja be, amelyben élünk – ám egészen biztosan úgy, ahogy még soha nem láthattuk.

Az óceánok varázslatos világa (r: Jean-Jacques Mantello)
Marion Cotillard narrációjával nézhetjük végig egy tengeri teknős útját a világ óceánjaiban. A teknős utazásai során számtalan különleges és lenyűgöző tengeri élőlénnyel találkozik.

Ha tetszett a válogatás, nézz körül a Természet tag alatt is!


További válogatások

  • Nők az elnyomás ellen Az Esemény című filmünk megjelenése kapcsán válogatásunkban ezúttal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyben nők veszik kezükbe saját sorsukat és vívják meg harcaikat az elnyomás ellen.
  • Budapest Ritmo A Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz 2021-ben és 2022-ben is formabontó zenei filmek létrehozását segítette elő – ezek lettek a Ritmo filmek. 2021-ben négy, 2022-ben pedig két különleges alkotás született.
  • Utoljára a Cinegón Kínálatunkból hamarosan kikerülő filmjeink.
  • Éric Rohmer – Négy évszak meséi Eric Rohmer filmrendező, a francia újhullám egyik legjelentősebb alakja, a Cahiers du cinéma filmes szaklap alapítója és szerkesztője volt. A Négy évszak meséi ciklus négy filmjét a '90-es években készítette el.