Barion Pixel
 

Magyar történetek az elmúlt évszázadból

Filmek, amelyek a XX. század magyar történelmébe engednek betekintést.

Saul fia : Bár nem hazánkba játszódik, az Oscar-díjas film főszereplője egy Auschwitz-Birkenauba hurcolt magyar, egyike a tömeges elégetésekben részt vevő sonderkommandó tagjainak. Miközben egy lázadás bontakozik ki a haláltáborban, Saul egyedüli vágya, hogy fiát méltó módon temethesse el.

Napszállta: Közvetlenül az első világháború előtt Budapest pezsgő metropolisz volt, méltó párja Bécsnek vagy akár Párizsnak. A nagyvárosba érkező árva lány szemén keresztül láthatjuk, ahogy mindez semmivé lesz Nemes Jeles László második, Velencében debütált nagyjátékfilmjében.

Az ember tragédiája: Jankovics Marcell Az ember tragédiája forgatókönyvét Madách Imre 1862-es színműve nyomán 1983-ban írta, a gyártás 1988-ban kezdődött és 2011-ben ért véget. És hogyan kerülhet ebbe a válogatásba? A rendező természetesen a kortárs értelmezést adott a történetnek, így az emberiség történetét felelevenítve az 1956-os forradalmon keresztül eljutunk a XXI. századig is.

1945: A kultikus Moszkva tér óta Török Ferenc rendező legjelentősebb műve, ami egy kelet-magyarországi faluba kalauzol a második világháború végén, és mindössze egyetlen nap eseményeit meséli el. A Délidő találkozása a korszak minden rejtett fájdalmával, Szántó T. Gábor novellája nyomán.

Akik maradtak: Egy negyvenes éveiben járó, zárkózott férfi és egy 16 éves kislány különös barátságának története. A háború utáni Magyarországon egymásnak segítenek feldolgozni saját családjuk elvesztését. Tóth Barnabás filmje 2020-ban a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és férfi főszereplő Magyar Filmdíját nyerte.


További válogatások