Magyar mozifilmek 2021–2023

Válogatásunkban a Magyar Film Napja alkalmából a 2021–2023-ban bemutatott magyar mozifilmeket gyűjtöttünk össze.

Larry (r: Bernáth Szilárd)
Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs döbbenetesen hiteles alakításával.

Jövő nyár (r: Kárpáti György Mór)
A nyári gimis drámatáborban szerelmi háromszög kezd kialakulni a fékezhetetlen Milán és két társa között. A három fiatal leszakadva a többiektől, az erdőben saját útjukon kezdenek el járni, de az események váratlan fordulatot vesznek.

Veszélyes lehet a fagyi (r: Szilágyi Fanni)
Egy egypetéjű ikerpár néhány napjának története, kettejük erősen eltérő nézőpontjából.

Magasságok és mélységek (r: Csoma Sándor)
Hilda kénytelen tehetetlenül követni hegymászó férje, Erőss Zsolt tragikus halálát. A tragédia után meg kell találnia saját személyiségét, hogy elkezdhesse lerakni új élete alapjait.

A legjobb dolgokon bőgni kell (r: Grosan Cristina)
Maja élete kezd összeállni. Barátjával végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az egyik este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy egy rég nem látott távoli rokon nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt.

Zanox – Kockázatok és mellékhatások (r: Baranyi Benő)
Házipálinka + kísérleti gyógyszer. Mi baj lehet? Baranyi Benő első nagyjátékfilmje romantikus és sci-fi jegyekkel átszőtt vígjáték.

Legjobb tudomásom szerint (r: Nagy Bálint, Lőrincz Nándor)
Egy szexuálisan bántalmazott nő férje egyedül próbálja megtalálni az elkövetőt, de a nyomozás közben kételkedni kezd felesége vallomásában. Az ellentmondásos információk miatt és bizonyítékok híján a rendőrség sem tud igazságot tenni az ügyben. Az eset feldolgozása próbára teszi a fiatal házaspár kapcsolatát.

Evolúció (r: Mundruczó Kornél)
Letaglózó erejű film három fejezetben három nemzedék történelmi traumáiról.

Eltörölni Frankot (r: Fabricius Gábor)
Egy underground zenekar énekese megpróbál kitörni a szocializmus fojtogató közegéből, a rendszer pedig pszichiátriai kezeléssel próbálja megtörni.

Külön falka (r: Kis Hajni)
Kis Hajni rendező első, részben személyes élményein alapuló nagyjátékfilmjében a tizenkét éves Niki nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit.

A feleségem története (r: Enyedi Ildikó)
Az Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezőjének új filmje Füst Milán irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

Hasadék (r: Krasznahorkai Balázs)
Egy erdélyi származású magyar orvos az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a Máramarosi-havasok hegyei közé, szülőfalujába. Hazatérése során találkozik a tizenhét éve nem látott kamasz fiával, Simonnal, és rövidre tervezett látogatása végzetes fordulatot vesz.

Űrpiknik (r: Badits Ákos)
Az elmúlt évek legőrültebb, semmihez sem hasonlítható magyar sci-fi vígjátéka egy magát kevésre tartó, Zalatnay Sarolta rajongó űrlény és egy problémás egyetemista lány egy éjszakáját meséli el Budapesten.


További válogatások

  • Agnès Varda filmjei Agnès Varda életműve több mint hat évtizedet ölel fel – a francia új hullám előfutárának számító Párbeszédtől, a Cléo 5-től 7-igen keresztül egészen utolsó mozifilmjéig, az Arcélek, útszélekig kilenc filmjet válogattuk össze a legjelentősebb francia rendezőnőtől.
  • EU 20 – 20 év 20 film 20 éve május 1-én Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az évforduló alkalmából 20 tagállam 20 filmjét gyűjtöttük össze.
  • Francia romkomok kifulladásig Válogatásunkban összegyűjtöttük a legviccesebb romantikus francia filmeket, melyekben bár a tematika közös, a megközelítés annál szerteágazóbb. Valentin nap alkalmából egy kis meglepetéssel készültünk, február 10. és 16. között 35% kedvezményt adunk a havi előfizetésre. Kupon kód: VALENTIN2024 A kupont ezen az oldalon tudod beváltani. Jó filmezést!
  • Éric Rohmer – Négy évszak meséi Március 20. a tavaszi nap-éj egyenlőség napja, a csillagászati tavasz kezdetének alakalmából ajánljuk Eric Rohmer Négy évszak meséi ciklusának filmjeit. Eric Rohmer filmrendező, a francia újhullám egyik legjelentősebb alakja, a Cahiers du cinéma filmes szaklap alapítója és szerkesztője volt. A Négy évszak meséi ciklus négy filmjét a '90-es években készítette el.