Magyar filmek TOP 10

Válogatásunkban ezúttal összegyűjtöttük a Cinego nézőinek kedvenc magyar filmjeit.

Mivel az elmúlt időszakban több magyar film is megjelent kínálatunkban: Csicska, Jövő nyár, Pánik, Veszélyes lehet a fagyi, Besence Open, Magasságok és mélységek, A legjobb dolgokon bőgni kell és úgy látjuk, szívesen nézitek őket, ezért összeválogattuk a legnézettebb magyar filmjeinket.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (r: Horvát Lili)
Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Van valami furcsa és megmagyarázha­tatlan (r: Reisz Gábor)
Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében.

Balaton Method (r: Szimler Bálint)
Balaton Methodban 18 magyar zenekar – köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe -, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egészestés lezárása. Két zenekar – a Punnany Massif és Akkezdet Phiai – ráadásul külön a Balaton Method számára egy-egy új dallal rukkolt elő.

Ernelláék Farkaséknál (r: Hajdu Szabolcs)
Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a két család között feszülő ellentéteket. A film az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozása által felszínre törő konfliktusok sorát mutatja meg.

Budapest retró 1. (r: Papp Gábor Zsigmond)
Milyen volt régen a pesti utca, pesti lakás, pesti bisztró, pesti divat és pesti autó?
Papp Gábor Zsigmond kizárólag archív felvételekből összeállított (mozihíradó-, reklám- és rövidfilm-részletek) filmjéből kiderül, hogy miként éltek a fővárosiak a hatvanas, hetvenes években.

Testről és lélekről (r: Enyedi Ildikó)
A film két ismeretlen, egy férfi és egy nő története, akik éjszakánként ugyanazt az álmot álmodják. Amikor megismerkednek egymással és megpróbálnak közeledni egymáshoz, kiderül a valóság már közel sem ilyen álomszerű.

Könnyű leckék (r: Zurbó Dorottya)
Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat.

A feleségem története (r: Enyedi Ildikó)
Störr Jakab holland teherhajó kapitány egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy…
Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

Viktória: A zürichi expressz (r: Men Lareida)
Viktória története hosszas kutatás és több száz igaz történet alapján született meg. A mélyszegénységben élő budapesti cigánylány a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként szerencsét próbáljon Svájcban. Ám Zürichben nagyon hamar kiderül, hogy nem minden olyan, mint egy lányregényben. Ám Viktória lassan összebarátkozik szobatársnőjével, a gyermeke visszaszerzéséért küzdő Blondie-val és együtt szállnak szembe sorsukkal.

Űrpiknik (r: Badits Ákos)
Az elmúlt évek legőrültebb, semmihez sem hasonlítható magyar sci-fi vígjátéka egy magát kevésre tartó, Zalatnay Sarolta rajongó űrlény és egy problémás egyetemista lány egy éjszakáját meséli el Budapesten.


További válogatások

  • Irodalmi klasszikusok a filmvásznon A Toldi – A mozifilm megjelenése kapcsán összegyűjtöttük 10 irodalmi klasszikus filmváltozatát a Cinego filmtárából.
  • Merre tovább? – Fiatal felnőttek útkeresőben Mivel legújab megjelenésünk a Ma már holnap van a fiatal felnőttek problémáit, útkeresését tematizálja, mostani válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek szintén ezt a témakört boncolgatják.
  • Inspiráció a vadnyugatról – Westernes válogatás Új megjelenésünk a Szörnyetegek westernes áthallásai miatt, válogatásunkban ezúttal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek közelebbről vagy távolabbról kapcsolódnak a western film műfajához.
  • Nők az elnyomás ellen Az Esemény című filmünk megjelenése kapcsán válogatásunkban ezúttal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyben nők veszik kezükbe saját sorsukat és vívják meg harcaikat az elnyomás ellen.