Magyar életek, magyar dokumentumfilmek +

Válogatásunkban ismét magyar dokumentumfil­mjeinkből szemezgettünk.

Egy nő fogságban: Sokkoló dokumentumfilm az 52 éves Marisról, aki tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!” Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába.

Mesék a zárkából: A dokumentumfilm három elítélt életét követi nyomon, akik felfedezik a művészet felszabadító erejét, miközben fantáziadús tündérmeséket találnak ki gyermekeiknek, amelyek alapján mesefilmek készülnek. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe és kapcsolataik alakulásába. Visky Ábel rendezői bemutatkozása a 2021-es BIDF magyar filmek versenyében fődíjas lett.

Meleg férfiak, hideg diktatúrák: Milyen volt a rendszerváltás előtt Magyarországon meleg férfiként élni? Takács Mária filmjében négy fiatal meleg srác ered a téma nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményein keresztül, titkosszolgálati akták segítségével, a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet. A dokumentumfilm többek között elnyerte a Jakartában megrendezett World Documentary Awards Golden Award díját, a kolozsvári LMBT Filmfesztiválról pedig közönségdíjjal térhetett haza.

Getto Balboa: Bogdán Árpád roma származású rendező dokumentumfilmje két főszereplőjét a kilátástalanságtól a profi box világáig követi. Egy inspiráló mai történet a lehetőségekről, kitartásról, fontos döntésekről és a kitörésről. A Szarajevói Filmfesztiválon is versenyző film 2018-ban az Ake Dikhea Berlini Roma Filmfesztivál fődíját nyerte el.

Lili: A nemzedékek közötti traumákról szóló dokumentumfilmben Lili és családja életét ismerhetjük meg. Lili '56-os menekültként érkezett Ausztráliába, ott született lánya, Edit, aki tizenévesen tudta meg, hogy édesanyja annak idején kétéves lányát is hátrahagyta. A dokumentumfilm Edit kontinenseken átnyúló erőfeszítéseit követi, amint megpróbálja feltárni anyja életének fájdalmas titkait, hogy ezzel feloldjon egy, a családban több generáción átívelő traumaspirált. A film szerepelt a Sydney Filmfesztivál versenyprogram­jában.


További válogatások