Barion Pixel
 

A Kino Latino szerzőinek kedvencei

A Kino Latino – Latin-amerikai filmrendező portrék című könyv szerzőinek ajánlata.

A latin-amerikai rendezőkről szóló harmadik Prizma-könyv már előrendelhető.

Az angyal: Több fesztiválkedvenc film készült már Argentína traumatikus közelmúltjáról, de ezek egyike sem olyan pimaszul kiszámíthatatlan, mint Az angyal. A ’70-es évekbe helyezett történet jócskán elrugaszkodik a címszereplő babaarcú sorozatgyilkos valós életrajzától, így a dögös slágerekkel aláfestett, álomszerű képek egyszerre állnak össze lendületes bűnfilmmé, megejtő szerelmi krónikává és a szabadságvágy ódájává. (Árva Márton)

Az átkelés madarai: A ragyogó kolumbiai rendező, Ciro Guerra antik tragédiákat idéző mozijában régi és új, hagyomány és üzlet csap össze egy másfél évtizedet felölelő, vériszamos gengsztereposz formájában, amelyben legalább akkora szerepet kap a helyi indián törzs életmódjának és szokásainak bemutatása, mint maga a drogháború. (Teszár Dávid)

Eszeveszett mesék: Az argentin Damián Szifron antológiafilmje hat történetet foglal magába, amelyeket a fekete humor mellett a féktelen erőszakkitörések fűznek fel egy fonálra, és persze az a meggyőződés, hogy a magát civilizáltnak tettető ember valójában egy vérengző, bosszúszomjas vadállat. Mondhatnánk úgy, hogy Tom és Jerry felnőtteknek, ami egyszerre sokkol és szórakoztat brutális gegjeivel. Nyert BAFTA- és Goya-díjat, de jelölték Arany Pálmára és Oscarra is. (Jankovics Márton)

Egy fantasztikus nő: A chilei Sebastián Lelio melodrámai elemeket felhasználó Egy fantasztikus nője nem egyszerű gyászfilm. Az elsőre hétköznapinak tűnő történet fokozatosan tárja fel egyre mélyülő és súlyosodó rétegeit, ahogy transgender főhősének nem pusztán partnere elvesztésével, hanem az ellene irányuló elutasítással és agresszióval is szembe kell néznie. Lelio filmje 2018-ban elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. (Máté Bori)

Ema: A titkok és az ösztönök filmje. A hősnőhöz traumája miatt kezdünk kötődni, és táncosként valósággal vonzza a tekintetet, de egészen a film végéig nem értjük meg, mit tervelt ki. Emát – ezt a chilei femme fatale-t – klipszerű táncbetétek és lüktető, színes, vad látványvilág veszi körül. A főszerepet nagy erővel alakító Mariana Di Girolamo pedig eléri, hogy akkor is törődjünk vele, amikor hajmeresztő őrültségeket művel, lángszóróval a kezében. (Kránicz Bence)


További válogatások