Horvát Lili válogatása

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre rendezője a Cinego kínálatából ajánl.

Bolti tolvajok: Rengeteg a jó film, de kevés az olyan, ami igazán meg tud lepni. A Bolti tolvajokat jó ideig gondosan, finoman kivitelezett szociodrámának néztem, aztán kiderült, hogy valami egészen más-ról szól, mint amit a felszín ígér: szinte észrevétlenül jelenik meg benne a pszichológiai suspense, váratlan felismeréseket hozva. Lenyűgöző szerkezetű, ritka intelligens film.

Lavina: Nagyon kedvelem a high concept-filmeket, amelyek egy „Mi lenne, ha…?” kérdésfelvetésből indulnak ki. Mi lenne, ha egy síparadicsom teraszán ülve arra lennél figyelmes, hogy hatalmas lavina közeledik feléd, a há-zastársad és a gyerekeitek felé? A Lavina ebből az alaphelyzetből kiindulva szedi ízekre egy svéd család életét.

Frances Ha: Frances Ha-t először az unokabátyámmal láttam egy kis berlini moziban – végigvigyorogtuk, annyira pontos és szívszorítóan vicces film egy esetlen és esendő, ugyanakkor nagyon szuverén fiatal nőről. Utána még évekig mondogattuk különböző emberekre a hátuk mögött azt, hogy „undateable”. Mikro-történésekből, apró elmozdulásokból áll össze egy nagyon finom, szép ív ebben a filmben. Greta Gerwig egyszerre írója és főszereplője a Frances Ha-nak – azóta olyan filmeket rende-zett, mint a Lady Bird vagy a Kisasszonyok.

Nagyi Projekt: Révész Bálint és alkotótársai teljesen új és szokatlan szemszögből néznek rá a második világháború történéseire. Frissen, sok humorral és kedves provokációval kérdez három unoka három nagymamát: egy magyart, egy angolt és egy németet. Emlékszem, mikor gyerekkoromban először hallottam a második világháborúról, attól vált a szüleim által elmesélt történet igazán átélhetővé, hogy kiderült: a nagyszüleim mind átélték ezeket az éveket – tehát mindez lényegében most történt. Révész Bálinték ezt a személyes jelenidejűség-érzést ragadták meg és merevítették ki az időben azzal, hogy elkészítették a Nagyi projekt-et. Különösen kedves számomra ez a film azért is, mert Szalai Károly dolgozott rajta vágóként, akárcsak a Felkészülés…-en – az ő érzékeny, éles szemét is felfedezni vélem, mikor ezeket a meghökkentő és szeretettel teli képsorokat nézem.


További válogatások

  • Candide kalandjai A 13 részes animációs sorozat Voltaire Candide vagy az optimizmus című 18. századi könyvének átdolgozásával.
  • A törvény előtt – Filmek a tárgyalóteremből A Tizenkét dühös ember óta, tudjuk hogy csupán egy tárgyalóterem is lehet lebilincselő izgalmak helyszíne. Válogatásunkban ezúttal a tárgyalótermet középpontba helyező filmeket szedtük össze.
  • Fantasy/sci-fi vígjátékok A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című sci-fi jegyekkel átszőtt abszurd vígjáték megjelenése kapcsán, összegyűjtöttük a Cinego kínálatának legjobb fantasy/sci-fi vígjátékait.
  • Művészportrék Híres alkotók élete sokszor megihleti a filmeseket, válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek művészekről és művészetről szólnak.