Horvát Lili válogatása

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre rendezője a Cinego kínálatából ajánl.

Bolti tolvajok: Rengeteg a jó film, de kevés az olyan, ami igazán meg tud lepni. A Bolti tolvajokat jó ideig gondosan, finoman kivitelezett szociodrámának néztem, aztán kiderült, hogy valami egészen más-ról szól, mint amit a felszín ígér: szinte észrevétlenül jelenik meg benne a pszichológiai suspense, váratlan felismeréseket hozva. Lenyűgöző szerkezetű, ritka intelligens film.

Egy hatás alatt álló nő: Cassavetes filmjei – mint oly sok filmrendező számára – számomra is meghatározóak. Filmkészítői szemmel nézve példaértékű az a hit és konokság, amellyel a hollywoodi színésznek in-duló művész létrehozta ezt a teljesen új hangon szóló, eredeti rendezői életművet. Elképesztően sűrű, intenzív és hiteles munkák. Az Egy hatás alatt álló nőben nincsenek jók és rosszak, csak bonyolult, sok-sok rétegből álló emberek. Szereplői – elsősorban Gena Rowlands és Peter Falk – hi-hetetlenül erős, spontán jelenléttel töltik meg a váratlanul alakuló jelenetek sorát. A Felkészülés… főszereplőjével, Stork Natasával sokat beszélgettünk Gena Rowlands-ról, miközben a forgatásra készültünk – Rowlands munkája akkor is rendkívül inspiratív, ha éppen egészen másfajta figurát építünk, mint az általa ját-szott karakterek.

Lavina: Nagyon kedvelem a high concept-filmeket, amelyek egy „Mi lenne, ha…?” kérdésfelvetésből indulnak ki. Mi lenne, ha egy síparadicsom teraszán ülve arra lennél figyelmes, hogy hatalmas lavina közeledik feléd, a há-zastársad és a gyerekeitek felé? A Lavina ebből az alaphelyzetből kiindulva szedi ízekre egy svéd család életét.

Frances Ha: Frances Ha-t először az unokabátyámmal láttam egy kis berlini moziban – végigvigyorogtuk, annyira pontos és szívszorítóan vicces film egy esetlen és esendő, ugyanakkor nagyon szuverén fiatal nőről. Utána még évekig mondogattuk különböző emberekre a hátuk mögött azt, hogy „undateable”. Mikro-történésekből, apró elmozdulásokból áll össze egy nagyon finom, szép ív ebben a filmben. Greta Gerwig egyszerre írója és főszereplője a Frances Ha-nak – azóta olyan filmeket rende-zett, mint a Lady Bird vagy a Kisasszonyok.

Nagyi Projekt: Révész Bálint és alkotótársai teljesen új és szokatlan szemszögből néznek rá a második világháború történéseire. Frissen, sok humorral és kedves provokációval kérdez három unoka három nagymamát: egy magyart, egy angolt és egy németet. Emlékszem, mikor gyerekkoromban először hallottam a második világháborúról, attól vált a szüleim által elmesélt történet igazán átélhetővé, hogy kiderült: a nagyszüleim mind átélték ezeket az éveket – tehát mindez lényegében most történt. Révész Bálinték ezt a személyes jelenidejűség-érzést ragadták meg és merevítették ki az időben azzal, hogy elkészítették a Nagyi projekt-et. Különösen kedves számomra ez a film azért is, mert Szalai Károly dolgozott rajta vágóként, akárcsak a Felkészülés…-en – az ő érzékeny, éles szemét is felfedezni vélem, mikor ezeket a meghökkentő és szeretettel teli képsorokat nézem.


További válogatások

  • Új filmek az előfizetőknek Az előfizetői filmkínálat számos új filmmel gazdagodott.
  • Candide kalandjai A 13 részes animációs sorozat Voltaire Candide vagy az optimizmus című 18. századi könyvének átdolgozásával.
  • Színpadról a vászonra – Színmű-adaptációk Összeállításunkban ezúttal eredetileg színpadra szánt történetek filmes feldolgozásait gyűjtöttük össze.
  • Budapest Ritmo A Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz 2021-ben és 2022-ben is formabontó zenei filmek létrehozását segítette elő – ezek lettek a Ritmo filmek. 2021-ben négy, 2022-ben pedig két különleges alkotás született.