Barion Pixel
 

Híres emberek, sorsforduló időszakok

Bepillantást az elmúlt másfél évszázad nagyjainak életébe.

A klasszikus értelemben vett életrajzi film a gyerekkortól a haláláig öleli fel a főszereplő életét. Azonban vannak alkotók, akik érdekesebbnek látták választott hősük életének egy meghatározó korszakát, vagy egyetlen sorsfordító napját megidézni. Összeállításunkban e különleges életekből válogattunk.

Jackie: Jacqueline Bouvier Kennedy (1929–1994) Amerika kedvenc First Lady-je volt. Férjét a szeme láttára gyilkolták meg 1963 novemberében. Pablo Larraín rendezőt (No, Ema) első angol nyelvű filmjében a közvetlenül ezt követő időszak érdekelte, a főszerepet pedig a lenyűgöző Natalie Portmanre osztotta.

Stefan Zweig – Búcsú Európától: A népszerű osztrák szerző (1881–1942) a második világháború fenyegetésétől menekült el hazájából, hogy élete hátralévő részét depressziótól sújtva töltse. Az emberi civilizáció összeomlásától való félelem vezetett öngyilkosságáig, a film pedig ezt az utolsó időszakot mutatja be, az emigráció, és a XX. század Európájával kapcsolatos súlyos problémákat körbejárva.

Az utolsó éjszaka Párizsban: Dietrich von Choltitz-on, a Párizst megszálló német csapatok tábornokán múlt, hogy 1944-ben nem követte Hitler utasítását, és semmisítette meg a város legfontosabb épületeit és hídjait. Volker Schlöndorff, A bádogdob rendezőjének filmje e döntés meghozatalának története.

Renoir: Gilles Bourdos rendező rögtön két generáció élettörténetét is párhuzamba állítja: egyfelől megismerhetjük a francia impresszionista Pierre-Auguste Renoir (1841–1919) festő életének utolsó szakaszát, másfelől Jean Renoir felnőtté válását, aki később olyan legendás filmek rendezője lett, mint A nagy ábránd és az Egy szobalány naplója.

Silvio és a többiek: Kakukktojás a kortárs személyiség portréja: az Oscar-díjas A nagy szépség rendezője, Paolo Sorrentino Silvio Berlusconiról készített filmet, méghozzá nem is akárhogyan. Toni Servillo alakítja Olaszország legellentmondá­sosabb személyiségét, a többszörös miniszterelnök médiamogult. Sorrentino fanyar humorú ítélete az olasz társadalmi osztályokról.

 • Az utolsó éjszaka Párizsban (12)

  dráma

 • Jackie (16)

  dráma

 • Renoir (12)
 • Silvio és a többiek (18)

  politikai vígjáték

 • Stefan Zweig – Búcsú Európától (12)

  dráma


További válogatások