Barion Pixel
 

Friss Hús

Június 25-ig a Cinegón elérhetők a Friss Hús 2021 fesztivál legjobbjai, és legjobb LMBTQ+ filmjei.

FRISS HÚS 2021 – BEST OF

Reduction (r. Szakály Réka Anna, 2020, Magyarország 11')
Legjobb magyar animációs film

A homokba süllyedt, omladozó panelokkal tarkított, kietlen tengerparton két lány közös céljukon dolgozik; átjutni a „talán” élhetőbb túlpartra. Egyikük már megfáradt, kevésbé lelkes, így könnyen enged az őt megközelítő, valami újjal kecsegtető „lénynek”. Hamar megszállottjává válik a friss, izgalmas kapcsolatnak, miközben fokozatosan veszíti el a önmagát. Egyre több és több időt tölt a furcsa ábrándokban, elhanyagolva az addig épített valóságot. Ahogy a belső tér kiszorítja a külsőt, maga a világ is omlásnak indul, a vízszint növekedni kezd, élhetetlenné téve a szigetet. A valós kapcsolatok darabjaikra hullanak, a lény teljesen magáévá teszi a lányt. Mire ráeszmél, hogy ő is csak egy újabb játékszer más késő, a benti, és kinti világ mind visszafordítha­tatlan károkat szenvedett, és a túlpart örökre csak egy illúzió marad.

Two girls live together along a post-apocalyptic coast, sharing the same goal of reaching the other side in hope of a better life. However, when one of them encounters a mysterious creature, a chain of irreversible events begins.

Branka (r. K. Kovács Ákos, 2021, Magyarország, 20')
Film Moon különdíj

Jugoszlávia, 1993. Valahol a magyar határ közelében, messze a háborús frontvonalaktól Branka, egy szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán. A fiatal lány teljesen egyedül van. Családjától távol csak magára számíthat. Első munkanapján ismerkedik meg a szinte még kamasz Angélával, egy magyar nemzetiségű kismamával, aki magányosan várja első gyermekét. Rövid idő alatt szoros kötelék szövődik közöttük. Önmagukra ismernek a másik kiszolgáltatot­tságában. Ám hamarosan kiderül, hogy nem magány a legnagyobb teher, amivel Brankának meg kell küzdenie. Az osztály karizmatikus főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel azt, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

Yugoslavia, 1991. Far away from the war zones, Branka gets a job at the maternity ward of a state hospital. The young woman is all alone, but it turns out loneliness is not the hardest burden Branka has to carry. Newborns are disappearing from the hospital.

Jelszó a ********* -hoz / Password to the ********* (r. Szegedi Adél, Magyarország, 2020, 2')
Magyar versenyprogram különdíj

A globális természethez való visszatérés alapja, ha a bennünk lévő természetet – a saját természetünket – is megismerjük, és az individuális fejlődés folyamatára egy globális jelenség komponensenként tekintünk. A film gyermekkori emlékképek, naplóbejegyzések és azok felnőttkori értelmezése közt kanyarog, reflektálva a lét értelmének keresése által felvetülő kérdésekre és a gyakori kilátástalanságra. Álmok, lidércnyomás és zavaros emlékek közt csapongva Nagymama időtlen, biztonságot adó alakja rímel a vers központjában álló csillagokra. A csillagok az univerzum fénylő válaszaiként utat mutatnak a sötétben, a vers során folytonos alakváltásukkal pedig egyszerre testesítik meg az egyetlen állandót – magát a változást.

The film brings a poem to life which winds between dreams and nightmares, childhood memories, diary notes, and their adult interpretation; reflecting the issues raised by the search for the meaning of existence and the feeling of frequent hopelessness.

Valami történjen / Something Must Happen (r. Botos Dániel, 2020, Magyarország, 29')
Budapest a fiatal tehetségekért díj a legjobb 30 év alatti rendezőnek

Egy baráti társaság életét tragikus esemény kavarta fel. Vidékre utaznak, egy erdő szélén lévő faházba, ahol megpróbálják közösen feldolgozni a történteket. Mindenki máshonnan lát rá és különböző módon éli meg a helyzetet. Meg akarják érteni egymást, saját magukat, és főként a történet középpontjában lévő Katát, aki miatt összegyűltek. A természet, a fák és a napsütés régi barátokként vannak jelen a társaság életében. Mintha túl jól ismernék egymást. Ki köti össze őket így környezetükkel és saját belső világukkal? A társaság megpróbál a végére járni az eseményeknek, mert mindannyian azt szeretnék, hogy történjen valami…

A circle of friends has been shaken by tragic events in their lives. They travel to a woodside house in the countryside to try and face the situation together.

Pannónia dicsérete / Land of Glory (r. Nagy Borbála, 2020, 27')
Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm

Egy gimnázium valahol Magyarországon. Egy hétköznapi irodalomóra hétköznapi diákokkal. Normális napnak indul, kivéve hogy az egész iskola a miniszterelnök látogatására készül. Az ünnepség ötletgazdája, a túlbuzgó iskolatitkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen a grandiózus ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rá kényszerített szerepben.

In the midst of chaos caused by the visit of the Prime Minister to an ordinary school in Hungary, one of the schoolgirls, Márti, hesitantly prepares her little rebellion.

FRISS HÚS 2021 – QUEER DREAMS

Budapest, zárt város / Budapest, Closed City (r. Konkol Máté, 2021, Magyarország, 13')

A magyar Péter (18) brit barátját, Adam-et egy személyes, de politikai töltetű sétára viszi Budapesten. Egy underground klubban, Adam közeledik Péter felé – akinek szembe kell néznie saját érzéseivel.

Hungarian Peter (18) is taking his British friend, Adam on a personal but politically charged tour around Budapest. In an underground club, Adam makes a move at Peter – who now has to face his own feelings.

Deine schöne Gestalt / Beautiful You (r. Bernadette Kolonko, 2020, Németország, 19')

Miközben Christine hiába igyekszik megnémult lányát újra beszédre késztetni, egy váratlan találkozásban van része: találkozik Leonore-ral, és vonzódik a nőhöz. Családi feladatai által vezetve, Christine lassan rájön, hogyan akadályozza saját szótlansága vágyainak kifejezésében.

As Christine tries in vain to get her mute daughter to speak again, she meets Leonore and is immediately drawn to her. Driven by the duties of family life, Christine becomes increasingly conscious of how her own speechlessness prevents her from expressing herself and her desires.

Mint egy Haiku / Like a Haiku (r. Andella Mirtill, 2021, Magyarország, 23')

Egy dokumentumfilmes diák filmet készít egy feltörekvő sushi séfről. Ahogy zajlik a forgatás, a film létrejötte háttérbe szorul, amikor a séf érzelmeket kezd táplálni iránta, amely tovább bonyolítja az eseményeket.

A documentary film student sets out to make a film about an up-and-coming sushi chef. As the shooting progresses, the film takes a back seat to the chef's ever stronger feelings that quickly complicate matters.

Fotos Privadas / Private Photos (r. Marcelo Grabowsky, 2020, Brazília, 20')

Rafa és Matheus egy fiatal pár akiknek egyszerre kell szembenézniük azzal az izgalommal és furcsasággal, amelyet egy harmadik fél jelenléte okoz lakásukban.

The young couple, Rafa and Matheus, have to face a weird and exhilarating situation caused by a third person in their apartment.

Csendes környék / A quiet neighborhood (r. Varga Gábor, 2021, Magyarország, 13')

Vajon képes lehet apa és fia áthidalni a közöttük húzódó szakadékot, ha mindketten tudják, hogy már nincs sok idejük hátra? András az egész életét arra tette fel, hogy otthont teremtsen a fiának, élete végén azonban azzal kell szembesülnie, hogy a ház, amit felépített, a halála utána üresen fog állni. Kristófnak nincs barátnője, sem gyermeke, fotózással keresi a kenyerét, és édesapját ápolja, mivel az öreg a betegsége miatt már nem tudna gondoskodni magáról. Hiába élnek azonban együtt néhány hónapja, kapcsolatuk hideg maradt, nem értik és nem ismerik egymást. Azonban amikor András egy este rájön a fia legféltettebb titkára, mindketten válaszút elé kerülnek: megpróbálják feltépni a közöttük feszülő csendet, és megkísérelnek közelebb jutni egymáshoz, amíg még lehet, vagy haladnak tovább az elfojtások és elhallgatások út­ján.

András spent his whole life trying to build a stable home for his son, but when he stumbles upon Kristóf's deepest secret, their relationship is tested. Can they connect with each other for the first time in their life now, when they only have a few months left?


További válogatások

  • Rendezőnők filmjei nőnapra Bár március 8. idén a nőnap mellett az új lezárás időpontja is, mi összeállításunkban inkább az utóbbira koncentrálva európai rendezőnők maradandó filmjeiből válogattunk.
  • Az amerikai független film megszületése A Piszkos 12 és más hollywoodi filmek sztárja rendezőként egyike volt az első amerikai független filmeseknek. John Cassavetes legjobbjai már a Cinegón!
  • Magyar retrók 1998–2018 Papp Gábor Zsigmond magyar retró összeállításai, Budapesttől a Balatonig.
  • Utoljára a Cinegón Kínálatunkból hamarosan kikerülő filmjeink.