Filmek a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválról

Válogatásunkban ezúttal olyan magyar filmeket gyűjtöttünk össze, melyek a csehországi Karlovy Varyban megrendezett A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválon debütáltak vagy nyertek díja(ka)t. Ráadásként egy román Arany Glóbuszt nyert alkotást is ajánlunk.

2012
Csak a szél (r: Fliegauf Bence)
Kicsit korábban a berlini filmfesztivál Ezüst Medve díjával jutalmazott film Karlovy Vary-ban a „Horizons” válogatásban volt látható. A Csak a szél-t a néhány évvel azelőtti történt romák elleni merényletsorozat ihlette. Négy családot már megtámadtak, néhány ember meg is halt. A film egyetlen nap történéseit mutatja be, mely során mindenki arra vár, ki lesz a következő?

2014
Van valami furcsa és megmagyarázha­tatlan (r: Reisz Gábor)
Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Reisz Gábor első egészestés alkotása 10 éve debütált Karlovy Vary „East of the West“ szekciójában, a rendező idén a fesztivál zsűrijében kapott helyet.

2015
Szerdai gyerek (r: Horvát Lili)
A rendezőnő első játékfilmje, a filmfesztivál „East of the West“ versenyprogramjának fődíját továbbá a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri díját vihette haza. A film egy különös felnőtté válási történet, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, akinek magának nem volt édesanyja. A film hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja: felelőtlen kamasz, aki egy négyéves kisfiúért tartozik felelősséggel. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik.

2016
Ernelláék Farkaséknál (r: Hajdu Szabolcs)
Hajdu Szabolcs filmje 2016-ban két díjat is nyert a fesztiválon. A fesztivál fődíja mellett a rendező színészi teljesítményét is díjazták, megkapta a legjobb színésznek járó díjat is. A filmben Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a két család között feszülő ellentéteket. A film az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozása által felszínre törő konfliktusok sorát mutatja meg.

Tiszta szívvel (r: Till Attila)
Till Attila akció-vígjátéka ugyancsak 2016-ban versenyzett a fesztiválon az Arany Glóbuszért. A film egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait.

2018
Virágvölgy (r: Csuja László)
Csuja László menekülő szerelmesekről szóló első mozifilmje 2018-ban az „East of the West” zsűri díját nyerte el Karlovy Vary-ban. A filmben a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

2021
Külön falka (r: Kis Hajni)
A fesztivál „East of the West" szekciójának versenyfilmjeként mutatkozott be a nemzetközi porondon a Külön falka, benne Tibor kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

Ráadás
2018

Bánom is én, ha elítél az utókor (r: Radu Jude)
2018-ban Radu Jude filmje nyerte az Arany Glóbuszt a fesztiválon. Hannah Arendt, Odesszai mészárlás, 1941, archív felvételek, antiszemita viccek, korhű lőfegyverek, Antonescu-idézetek. A fiatal rendezőnő, Mariana mindezt szeretné belesűríteni új, dramatizált, történelmi tablójába. A rendezés mellett a magánéletben is nehézségekkel kell megküzdenie, de mindkét területen helyt áll és nem enged az igazából.


További válogatások

  • Filmek a Roma Kultúra Világnapjára – Opre Roma! Világszerte április 8-án ünneplik a roma kultúra napját, ezért mi is összeszedtünk egy adag filmet, melyek a cigány kultúra és a cigányság jelenlegi helyzetének bemutatásával foglalkoznak.
  • Gasztro válogatás Összeállításunkban A szenvedély íze megjelenése kapcsán a gasztronómiai vonatkozású filmjeinket gyűjtöttük össze.
  • A törvény előtt – Filmek a tárgyalóteremből A Tizenkét dühös ember óta, tudjuk hogy csupán egy tárgyalóterem is lehet lebilincselő izgalmak helyszíne. Válogatásunkban ezúttal a tárgyalótermet középpontba helyező filmeket szedtük össze.
  • Olivier Assayas közelről Fedezd fel a Cinegón Olivier Assayas legnagyobb sikereit! Válogatásunkba a filmkritikusból lett Cannes kedvenc filmrendezőjének eklektikus filmográfiájából gyűjtöttünk filmeket.