CineFest 2023 – Rendezők korábbi alkotásai

A XIX. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2023. szeptember 1–9. között kerül megrendezésre, válogatásunkban az idén jelölt rendezők korábbi alkotásaiból válogattunk.

Halász Glória Cirkusztestvérek című filmjét idén a CINEDOCS kategóriában jelölték, filmtárunkban 3 korábbi dokumentumfilmje is megtalálható.
A valóság és a fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz? című film egyedülálló bepillantást ad a Recirquel újcirkusz társulat hat fiatal artistájának életébe és egy előadás születésébe. Az Alla Zingara a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és rendkívüli muzsikusainak történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről. A Három tánc a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balettet tanuló fiú diákjainak három generációján, az I., V. és IX. évfolyamos Ulrich Marcell, Mezei Ábel és Kóbor Demeter történetén keresztül mutatja be az iskolába kerüléstől a balett művésszé válásig vezető utat.

A legendás filmrendező Wim Wenders új alkotása a Tökéletes napok a nagyjátékfilmek kategóriájában versenyez, a Cinegón két korábbi munkája érhető el.
Merülés a szerelembe a világ két távoli pontján lévő szerelmespárról szól, akik gondolataikban első találkozásukra, előző év karácsonyára emlékeznek vissza, amikor egy francia strandon heves és tartós romantikus kapcsolat szövődött köztük. Másik filmje az Aranjuezi szép napok, benne valahol Párizs külvárosában egy kertben egy férfi és egy nő az élet dolgairól beszélget.

A CineFest egyik kedvenc rendezője, Tóth Barnabás visszatér a fesztiválra és Mesterjátszma című filmjével versenyez a nagyjátékfilmes szekcióban. A Cinegón az Akik maradtak című filmje elérhető, ami 2019-ben szintén a versenyfilmek között szerepelt és egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű történetéről szól a második világháború után.

Thomas Cailley Állatkirályság című új filmje a versenyfilmek között szerepel, a Cinegón egy korábbi 2015-ös filmje A küzdők érhető el, ami egy mindent elsöprő tiniszerelem krónikája, amely azonban jóval túlmutat az egyszerű nyári románcon.

Justine Triet legújabb filmjét Cannesban Arany Pálmával jutalmazták, az Egy zuhanás anatómiáját a Kitekintő szekcióban láthatja a fesztivál közönsége. A Cinegón elérhető a rendező egyik korábbi filmje a Szex és pszichoanalízis melyben Sibyl, a sikeres pszichoterapeuta egy új páciense hatására visszatér régi álmához és teljes mértékben az írásnak szenteli magát, hogy regényben dolgozza fel a történetét.


További válogatások

  • Irodalmi klasszikusok a filmvásznon A Toldi – A mozifilm megjelenése kapcsán összegyűjtöttük 10 irodalmi klasszikus filmváltozatát a Cinego filmtárából.
  • Havas filmek kánikula idejére Az R.M.N. megjelenése kapcsán és a nagy melegre való tekintettel válogatásunkban összegyűjtöttünk havas tájon játszódó alkotásokat, hogy képzeletben hűsölhessünk egy kicsit.
  • Testvérek között A Veszélyes lehet a fagyi megjelenésének apropóján, mostani válogatásunkban a testvéri kapcsolatokat tematizáló filmeket gyűjtöttünk össze.
  • Harmóniában a természettel Új megjelenésünk, a kétszeres Oscar-jelölt Honeyland kapcsán szemezgettünk az ember és természet kapcsolatát tematizáló filmjeinkből.