Berlinale kedvencek – TOP 10

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál idén február 15.-25. között kerül megrendezésre. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a fesztiválon bemutatott filmek közül Cinego nézőinek kedvenceit.

Egy szobalány naplója (r: Benoît Jacquot)
Berlinálé 2015: Arany Medve-jelölés
A Léa Seydoux és Vincent Lindon főszereplésével készült filmben Célestine egy nemesi családnál szobalány Normandiában. Úrnője vallási őrületben él, a ház feje pedig a cselédeket hajkurássza. A fiatal lány mindkettejüknek kiszolgáltatott, miközben mélységesen meg is veti őket.

A vendégek (r: Sally Potter)
Berlinálé 2017: Guild Film Prize
Abszurd fekete komédia egy félresiklott baráti összejövetelről, világhírű angol színészek fergeteges játékával.

Én vagyok a te embered (r: Maria Schrader)
Berlinálé 2021: Ezüst Medve-díj (Legjobb női főszereplő)
A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket. A filmben egy anyagi gondokkal küzdő ókorkutató szokatlan ajánlatot kap főnökétől. Ha hajlandó három hétig együtt élni egy sármos, brit akcentussal beszélő robottal, akinek egyetlen célja, Alma boldoggá tétele, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez.

Kontroll nélkül (r: Nora Fingscheidt)
Berlinálé 2019: Ezüst Medve-díj (Nora Fingscheidt – Alfred Bauer-díj)
A film Benniről szól, akit az állami szervezetek tanácstalanul egymás között adogatnak, agresszív természetével ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig Benni egyszerűen csak szeretetben, biztonságban és az anyukájával akar élni, aki viszont fél a kiszámíthatatlan lányától.

Előzmények törlése (r: Gustave de Kervern, Benoît Delépine)
Berlinálé 2020: Ezüst Medve-díj (Special Jury Prize – különdíj)
Ebben a vígjátékban Franciaország egyik vidéki kertvárosában három jóbarát küzd az új technológia és a közösségi média kihívásaival és együtt indulnak harcba az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével.

Testről és lélekről (r: Enyedi Ildikó)
Berlinálé 2017: Arany Medve-díj
A film két ismeretlen, egy férfi és egy nő története, akik éjszakánként ugyanazt az álmot álmodják. Amikor megismerkednek egymással és megpróbálnak közeledni egymáshoz, kiderül a valóság már közel sem ilyen álomszerű.

Nincs gonosz (r: Mohammad Rasoulof)
Berlinálé 2020: Arany Medve-díj
A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben.

Fabian – A vég kezdete (r: Dominik Graf)
Berlinálé 2021: Arany Medve-jelölés
Az Erich Kästner regénye nyomán keletkezett történelmi fejlődésregény a katasztrófa felé gyorsvonatként robogó weimari köztársaságban, a 1930-as évek Berlinének dekadens közegében játszódik: bordélyházakban, nagypolgári lakásokban, műtermekben, fülledt albérletekben.

A tölgy – Az erdő szíve (r: Michel Seydoux | Laurent Charbonnier)
Berlinálé 2022: Berlinale Special
Betekintést nyerhetünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerhetjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem láthatunk.

DAU. Natasa (18) (r: Ilja Hrzsanovszkij | Jekaterina Oertel)
Berlinálé 2020: Ezüst Medve-díj
A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje, az ukrajnai Harkovban grandiózus, szinte városnyi díszletben teremtették újra egy ’50-as évekbeli szovjet kutatóintézetet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Az itt felvett 700 órányi filmanyagból az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa.


További válogatások

  • Inspiráció a vadnyugatról – Westernes válogatás Új megjelenésünk a Szörnyetegek westernes áthallásai miatt, válogatásunkban ezúttal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek közelebbről vagy távolabbról kapcsolódnak a western film műfajához.
  • Candide kalandjai A 13 részes animációs sorozat Voltaire Candide vagy az optimizmus című 18. századi könyvének átdolgozásával.
  • Budapest Ritmo A Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz 2021-ben és 2022-ben is formabontó zenei filmek létrehozását segítette elő – ezek lettek a Ritmo filmek. 2021-ben négy, 2022-ben pedig két különleges alkotás született.
  • Filmek a 19. századról Az Elveszett Illúziók Cinego premiere alkalmából válogatásunkban összegyűjtöttünk 9 filmet, melyek története a 19. században játszódik.