A 2022-es Cannes-i Filmfesztivál zsűritagjainak alkotásai

A 75. Cannes-i Filmfesztivált május 17. és 28. között rendezik meg. A versenyprogram zsűrijét idén is elismert rendezőkből, színészekből, filmesekből választották. Válogatásunkban összegyűjtöttük az idei zsűritagok korábbi alkotásait.

A zsűrielnök, a francia színész, rendező, forgatókönyvíró Vincent Lindon, a tavalyi cannes-i győztes Titán című alkotás egyik főszerepét játszotta, korábban a Mennyit ér egy ember főszerepéért nyerte el a legjobb alakításért járó díjat. Kínálatunkban megtalálható a szintén Cannes-ban bemutatott Sztrájk a gyárban, a Rodin az alkotó és az Egy szobalány naplója.

Asghar Farhadi Golden Globe- és Oscar-díjas iráni rendező és forgatókönyvíró Cannes-ban is több díjat nyert már filmjeivel. A Cinego kínálatában két Arany Pálmára jelölt filmje is megtalálható: Az ügyfél és a Mindenki tudja.

Joachim Trier norvég rendező, forgatókönyvíró legújabb filmjét, A világ legrosszabb emberét a tavalyi Cannes-i Fesztiválon díjazták a Legjobb női alakítás kategóriában és már a Cinegón is elérhető.

Jasmine Trinca olasz színésznő a Fortunata főszerepéért 2017-ben elnyerte Cannes-ban az Un certain regard szekció Legjobb női alakítás díját. A színésznő szerepelt Enyedi Ildikó filmjében, a tavaly szintén Cannes-ban bemutatott A feleségem történetében is.

+1 Rebecca Hall angol színésznő a Mirai – Lány a jövőből angol nyelvű verziójában az anya szinkronhangja volt, és bár ez a verzió sajnos nem, de a film eredeti és magyar nyelvű változata szintén elérhető kínálatunkban.


További válogatások

  • Candide kalandjai A 13 részes animációs sorozat Voltaire Candide vagy az optimizmus című 18. századi könyvének átdolgozásával.
  • Művészportrék Híres alkotók élete sokszor megihleti a filmeseket, válogatásunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyek művészekről és művészetről szólnak.
  • Filmek a 19. századról Az Elveszett Illúziók Cinego premiere alkalmából válogatásunkban összegyűjtöttünk 9 filmet, melyek története a 19. században játszódik.
  • Oscarra hangolódva – 2024 A díjátadó apropóján az idei jelöltek korábbi alkotásait gyűjtöttük össze. Ráadásként pedig Németország idei Oscar-jelölt filmje A tanári szoba is bekerült a válogatásba.