10+1 film a keleti blokkról

A Nem hagytak nyomokat megjelenése kapcsán összegyűjtöttük a Cinego filmtárának a keleti blokkról szóló filmjeit.

Nem hagytak nyomokat (r: Jan P. Matuszynski)
1983 nyarán, Lengyelországban egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik, így döntenie kell: meghunyászkodik, vagy kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

Ott torony volt (r: Kécza András)
Portréfilm Víg Mihályról, a Balaton és a Trabant együttes oszlopos tagjáról, valamint számtalan magyar film zeneszerzőjéről, melyben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. Megismerjük a munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról.

Ida (r: Pawel Pawlikowski)
A ’60-as években egy lengyel kolostorban nevelkedik az árva novícius Ida. A fogadalomtétel előtt, az apácák tanácsára meglátogatja egyetlen élő rokonát, Wandát, akivel korábban soha nem találkozott. Ida megtudja, hogy zsidó, szüleit meggyilkolták a német megszállás alatt és Wanda adta be az apácákhoz, hogy neki ne kelljen naponta szembesülnie a családja tragédiájával. A két nő útra kel, hogy kiderítsék, hogyan haltak meg rokonaik és végre tisztábban lássák a saját helyüket a világban.

Hidegháború (r: Pawel Pawlikowski)
A filmben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és jazzklubokban próbál szerencsét. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

Nyár (r: Kirill Serebrennikov)
Egy nyár története, gitár, csajok, cigarettafüst, pia, valamint a rock, new wave és post-punk bűvöletében. A szovjet underground zene, és a hatalom mindig éber felügyelete alatt működő egyetlen leningrádi rockklub hősévé váló 19 éves zenészben egy sztár meglátja a tehetséget. Ám a mentor és protezsáltja közötti kapcsolatot veszélyezteti a kezdetben félénk srác és a férfi felesége között kialakuló vonzalom.

Sztálin halála (r: Armando Iannucci)
A történelmi szatíra 1953 márciusában játszódik, amikor a nagy vezér meghalt. Milliók gyászoltak Moszkva utcáin, ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért.

Meleg férfiak, hideg diktatúrák (r: Takács Mária)
A másfél órás kreatív, szocio – dokumentumfilm azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményei, a kikért titkosszolgálati akták, a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet.

Sarlatán (r: Agnieszka Holland)
A csehszlovák gyógynövénysza­kértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.

Kedves elvtársak! (r: Andrej Koncsalovszkij)
Ljudmila párttitkár és elkötelezett kommunista, aki a 2. világháborúban is a sztálini eszmékért harcolt. A tökéletes kommunista államért küzd nap mint nap, és elutasít mindenféle szovjetellenes érzelmet. Egy nap sztrájk tör ki a helyi gyárban, és Ljudmila is szemtanúja lesz, ahogy a hatalom emberei a tömegbe lőnek. A vérfürdő után eszmél rá, hogy a lányának is nyoma veszett. A hatóságok megpróbálják eltussolni a mészárlást, és tömeges letartóztatásokba kezdenek. Az önmagával meghasonlott nő egyre kétségbeesettebben keresi a lányát a lezárt városban.

Eltörölni Frankot (r: Fabricius Gábor)
Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Benne Frank, egy underground zenekar frontembere megpróbál kitörni a szocializmus fojtogató közegéből, a rendszer pedig pszichiátriai kezeléssel próbálja megtörni.

+1
DAU. Natasa (18) (r: Ilja Hrzsanovszkij, Jekaterina Oertel)
Az ukrajnai Harkovban grandiózus, szinte városnyi díszletben teremtették újra egy ’50-as évekbeli szovjet kutatóintézetet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint négyszázan választották az ukrán jelen helyett a szovjet hatvanas éveket, és költöztek be ide, hogy a nap 24 órájában a meghatározott karakterekben éljék az életüket. A két éven át tartó kísérlet során a rendező folyamatosan 35 mm-es kamerákkal forgatott, az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyag feldolgozása évekkel ezelőtt kezdődött és még most is tart, az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa.
Natasa a kutatóintézet kantinjának vezetőjeként kegyetlenül bánik fiatal beosztottjával, Olgával. Minden este lerészegedik, az egyik alkalommal pedig, amikor egy francia kutatót lát vendégül az Intézet, lefekszik a férfivel. A KGB attól tart, hogy Natasa valójában kém, egy kegyetlen ügynököt küldenek, hogy hallgassa ki.


További válogatások

  • Utoljára a Cinegón Kínálatunkból hamarosan kikerülő filmjeink.
  • Celebportrék – Igaz történetek alapján Bűnözők, médiasztárok, politikusok a középpontban. Válogatásunkban összegyűjtöttük a Cinego kínálatának egy-egy híresség életét vagy életének egy meghatározó korszakát bemutató filmjeit.
  • Berlinale TOP 10 A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál idén február 16.-26. között kerül megrendezésre. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a fesztiválon bemutatott filmek közül Cinego nézőinek kedvenceit.
  • Színpadról a vászonra – Színmű-adaptációk Összeállításunkban ezúttal eredetileg színpadra szánt történetek filmes feldolgozásait gyűjtöttük össze.